Općina Virje

ŠD “Podravac”


ŠD “Podravac”

1908. – 2018.

Kolodvorska 62, Virje

Telefon: 048 897 800

Predsjednik: Mirko Lukić

Nedugo nakon što su u Hrvatskoj osnovani prvi nogometni klubovi,  virovski studenti su 1905. godine iz Zagreba u Virje donijeli prvu nogometnu loptu, koja je među mještanima pobudila veliko zanimanje. Već 1908. godine osnovan je Športski nogometni klub Podravac, a u kolovozu te godine je odigrana i prva nogometna utakmica. Prvi predsjednik kluba postao je Josip Vinković, tajnik Mijo Štajdl, blagajnik Lojzek Fantoni, oružar Petar Hegedušić, a kapetan ekipe Čedo Avirović. Klub je okupljao seljačku, radničku, srednjoškolsku i studentsku mladež, a vodili su ga virovski obrtnici, trgovci, činovnici. Ime, PODRAVAC, klub nikad nije mijenjao, pa je kao takav, najstariji nogometni klub u Hrvatskoj koji pod istim imenom neprekidno djeluje. Virovci nisu iskazivali zanimanje samo za nogomet, pa su kroz povijest unutar Športskog društva osnivane  i duže ili kraće djelovale, različite sekcije. Tako su glazbena i diletantska sekcija športskog društva  osnovane  1909., ženska hazena 1924., šahovska sekcija 1928., biciklistička 1928., kuglanje 1947., odbojka 1952., rukomet 1956., stolni tenis 1957., košarka 1975., ženska košarka 2000., tenis 2001. godine. Podravac je kroz svoju povijest  uvijek bio otvoren za sve ljubitelje sporta ne samo iz Virja, nego i iz okolnih mjesta. Tako je npr. član Podravca bio otac hrvatske naive, Krsto Hegedušić. Teško je nabrojiti sve sportske uspjehe koje su različite sekcije kroz svoje djelovanje ostvarile i sve istaknute pojedince. Ipak, vrijedno je zabilježiti da su bili članovi i aktivno u Športskom društvu Podravac djelovali Stjepan Ljubić Vojvoda, biciklista i istaknuti biciklistički djelatnik s međunarodnom reputacijom; legendarni Ivan Levačić, najuspješniji hrvatski biciklist, te Rudolf Carek, rukometni reprezentativac, trener i djelatnik. Iako su mnoge sekcije u određenom razdoblju svojeg postojanja ostvarivale zapažene rezultate, nogomet kao „najvažnija sporedna stvar na svijetu“ i planetarno najpopularniji sport uvijek je bio i ostao kičma športskog društva i jedina sekcija koja od početka do danas neprekidno egzistira.  U razdoblju od osnutka do početka I svjetskog rata u bližoj okolici uz Virje, klubovi su postojali u Bjelovaru i Virovitici, ali su glavni sportski rivali Virovcima bili koprivnički klubovi Koprivnica i Slaven.

Poslije I svjetskog rata osnivani su klubovi i u drugim podravskim mjestima, pa tako i u Đurđevcu, čime je začeto veliko sportsko rivalstvo. Najbolji dokaz renomea koji je Podravac uživao u tom dobu ogledao se u činjenici da je čuveni zagrebački Građanski bio gost Virovcima prigodom obilježavanja 25 godišnjice kluba. I poslije II svjetskog rata Podravac je uspješno branio svoju reputaciju zadržavši svoje mjesto u vrhu podravskog nogometa. Imena poput Ivana Filipovića, Pere Sokolovića, Ormanca, Josipa Kucela ostala su ljubiteljima nogometa u lijepom sjećanju.

Nakon određene organizacijske i rezultatske krize ponovni uzlet uslijedio je sredinom osamdesetih godina dolaskom na čelo Športskog društva Podravac, Mirka Lukića, kada je počelo jačanje kluba u svim segmentima. Izgradnjom nogometnog igrališta, rasvjete na igralištu, svlačionica sa popratnim prostorijama i uređenjem pomoćnog igrališta stvoreni su vrlo dobri uvjeti za djelovanje kluba. Potvrda toga je domaćinstvo u nekoliko navrata hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji U-21 u njezinim međunarodnim susretima. Rad s mlađim dobnim uzrastima podignut je na visoku razinu, te su formirane i uspješno djeluju sve selekcije kluba okupljajući mladež iz Virja i okolice. Danas unutar Društva djeluju tri kluba – Nogometni, Košarkaški i Ženski košarkaški klub i dvije sekcije – Stolnoteniska i Teniska. Društvo broji oko 250 članova, sportaša i sportašica, 10-tak trenera i 30-tak ostalih članova (predsjednik, tajnik, članovi izvršnog i nadzornog odbora i podupirajući članovi). NK Podravac se natječe u IV HNL, međužupanijskoj ligi Bjelovar-Koprivnica-Virovitica, a nastavlja se i uspješan rad s mlađim dobnim uzrastima. Virovski košarkaši priskrbili su Virju epitet najkošarkaškije selo u Hrvatskoj svojim uspjesima u košarci. Košarkaški klub se natječe u II. muška liga Regija Sjever dok se Ženski košarkaški klub Podravac se natječe u A-1 ženskoj košarkaškoj ligi Hrvatskog košarkaškog saveza. Djelovanje kluba financijski i na druge načine prati i pomaže Općina Virje uz nekoliko donatora koji su prepoznali Podravac kao organiziranu i zdravu sportsku sredinu.

Skip to content