Općina Virje

Društvo “Naša djeca”


Društvo “Naša djeca”

Društvo „Naša djeca“ Virje
Trg Stjepana Radića 7, Virje
Predsjednica: Danijela Večenaj
Dopredsjednik: Marijan Cepetić
Kontakt telefon: 098 550 485
www.dnd-virje.hr

Društvo „Naša djeca“ osnovano je 1954. godine, na inicijativu djelatnika osnovne škole, osobito tadašnjeg ravnatelja Krunoslava Mišića i učiteljice Magice Matoničkin i uz potporu roditelja. Prvi predsjednik bio je Ivan Pavunić.

Prva potreba za koju se Društvo zalagalo bilo je osnivanje dječjeg vrtića za djecu čiji roditelji rade u službi ili u poljoprivredi. Tako je 25. kolovoza 1954. godine otvoren Dječji vrtić u Virju koji je u početku bio smješten u prostorijama Osnovne škole. Prva odgajateljica bila je Barica Jadrić. Društvo se neprekidno zalagalo za što kvalitetnije uređenje prostorija vrtića, nabavu što suvremenijeg namještaja, igračaka i ostalog potrebnog pribora i materijala neophodnog za njegov rad.

Kako bi rad Društva bio što kvalitetniji osnivaju se sekcije zadužene za pojedine zadatke i aktivnosti.

Društvo kupuje staru primorsku kuću u Selcu 1960. godine koja je prenamijenjena u odmaralište za ljetovanje virovske predškolske i školske djece, ali i djece iz drugih mjesta. Od tada, odmaralište u Selcu doživjelo je nekoliko većih i manjih preuređenja i proširenja, a sve s ciljem poboljšanja kvalitete boravka.  Za svaki građevinski posao na uređenju odmarališta možemo zahvaliti, dijelom, i dobrovoljnom radu virovskih zanatlija, raznovrsnih majstora  i dobrovoljaca iz Virja i okolice koji su  nesebično i predano pomagali.

Tijekom svojeg postojanja, Društvo nikad nije prestalo za svojim djelatnostima. Do danas, Društvo je vodilo više predsjednika odnosno predsjednica:  Ivan Pavunić, Marijan Puškaš stariji, Magica Matoničkin, Barica Jadrić, Josip Adaković, Martina Molnar i Danijela Večenaj.

Društvo ima Izvršni odbor koji čini 11 članova i Nadzorni odbor s tri člana.

Pri Društvu “Naša djeca” djeluju  Kreativna skupina Iskrice i Dječji forum kojemu je svrha upoznavanje dječjih prava i dužnosti, razvijanje suradnje i prijateljstva, govornog i pismenog izražavanja iznoseći slobodno svoje misli i stavove.

Društvo “Naša djeca” Virje član je Saveza Društava “Naša djeca” od samog osnutka. Zanimljiv podatak je da od 70-tak društava Naša djeca, jedino Društvo „Naša djeca“ Virje ima odmaralište u svojem vlasništvu te je kao takvo, kao i radi svojeg gostoprimstva poznato širom Republike Hrvatske.

Radi nastavka tradicije organizacije ljetovanja i obavljanja gospodarske djelatnosti u Selcu, a u skladu s novim zakonskim propisima, Društvo je osnovalo trgovačko društvo Virovski dom d.o.o. sa sjedištem u Virju a odmaralište je prekategorizirano u hostel. Hostel Selce danas svoje usluge smještaja, domaće kuhinje s naglaskom na naše podravsko podneblje, školu plivanja, školu u prirodi nudi za djecu vrtićke i školske dobi, mladih, ali i obiteljima i ostalim grupama gostiju iz Republike Hrvatske i izvan nje.

Odvajanjem gospodarske djelatnosti od rada udruge, Društvo se i nadalje,  već više od 65 godina, uglavnom volonterski, bavi svojim osnovnim djelatnostima, organizira razna druženja, obilježava značajne dane i događanja u svojoj okolini, sudjeluje u akcijama borbe protiv raznih ovisnosti te se svim ovim aktivnostima nastoji poticati djecu na druženje, zajedništvo, igru, zdrav život i stvaralačke vještine.

Skip to content