Općina Virje

Umjetnička škola Fortunat Pintarić Koprivnica, Područni odjel u Virju


Umjetnička škola Fortunat Pintarić Koprivnica, Područni odjel u Virju

Ravnateljica: Ariana Šandl

Na inicijativu Općine Virje i DVD-a Virje, a u suradnji sa Umjetničkom školom Fortunat Pintarić Koprivnica, u jesen 2012. godine Umjetnička škola „Fortunat Pintarić“ otvorila je Područni odjel u Virju. 2017. godine imamo već šestu generaciju mladih glazbenika koji nam dolaze iz Virja i susjednih mjesta sa oko 40 učenika.  

 Nastava se odvija u popodnevnim terminima u prostorima Osnovne škole prof. Franje Viktora Šignjara. Učenici mogu naučiti svirati: glasovir, klarinet, saksofon, trubu, flautu, trombon, gitaru i violinu. Svaki učenik pohađa nastavu iz instrumenta i solfeggia dva puta tjedno. Nastava instrumenta je individualna, a nastava iz solfeggia odvija se u grupi. Solfeggio je predmet na kojem se uči čitati i pisati note, vježba glazbeni sluh, pjeva i upoznaje različite glazbene pojmove. Učenici u trećem razredu glazbene škole dobivaju još jedan predmet, a to je puhački orkestar ili pjevački zbor.

Učenici redovito nastupaju na školskim produkcijama, nastupima vezanim uz potrebe OŠ Virje i zajedničkim produkcijama unutar naše škole. Područni odjel se može pohvaliti s brojnim nastupima i izvan škole kao npr. u Koprivničkom Domoljubu, u Domu kulture u Đurđevcu, u Domu mladih u Koprivnici, u Pitomači i u OŠ Molve. 

 Upisi u glazbenu školu odvijaju se nakon što kandidati polože audiciju. Audicija je kratka i jednostavna, a temelji se na provjeri glazbeničkih i psihofizičkih sposobnosti. Audicija se odvija krajem školske godine u 5. ili 6. mjesecu. Sve buduće mlade glazbenike pozivamo da prate  rad glazbene škole i dođu na naše nastupe te da se ne zaborave prijaviti na audiciju. 

Pomladak u Puhačkom orkestru DVD-a Virje

Jedan od ciljeva osnivanja glazbene škole u Virju je bio pomlađivanje članstva limene glazbe u Virju. Učenici škole, kao dio redovne obvezne nastave imaju zajedničko muziciranje tako da već 20-tak polaznika glazbene škole – puhača, vježbaju u Puhačkom orkestru  i redovito nastupaju s orkestrom.

Skip to content