Općina Virje

Društvo žena Virje


Društvo žena Virje

Predsjednica: Jasna Šignjar

Društvo žena Virje osnovano je 1931. godine pod nazivom Napredna domaćica, a  1996. godine Društvo mijenja naziv u Društvo žena Virje. Društvo danas broji 186 članica različitih dobnih skupina.

Tijekom godina organizirano je mnogo tečajeva, predavanja, izložbi kolača i ručnih radova kroz koje vrijedne domaćice, članice Društva pokazuju svoja umijeća u slastičarstvu i izradi rukotvorina. Društvo sudjeluje na mnogim humanitarnim i društvenim događanjima gdje su članice gosti,  suorganizatori a često i nosioci događanja.  

Održavaju se  i radionice  gdje se uči izrada uskršnjih i božićnih ukrasa kao i oslikavanje stakla.

Značajan projekt Društva je Virovska mazanica. Provodio se tečaj izrade Virovske mazanice u Virju i Varaždinu a i pokrenut je postupak za zaštitu mazanice kao nematerijalnog kulturnog dobra. 

Mazanica je predstavljena u emisiji Dobro jutro Hrvatska, zatim na Međunarodnom kongresu slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva Interslast u Tuheljskim toplicama. Istovremeno s predstavljanjem mazanice, članice u virovskoj tradicionalnoj nošnji promoviraju Virje i virovsku baštinu. Zatim su  gostovale  na 16. Kongresu pekarstva, mlinarstva i slastičarstva „Hrvatski pekar“ u Varaždinu te i tamo održale radionicu spravljanja mazanice izazvavši pažnju brojnih posjetitelja.

Ova i brojna druga predstavljanja mazanice, rezultirala su ishođenjem Rješenja Ministarstva kulture Uprave za zaštitu kulturne baštine kojim se priprema virovske mazanice stavlja pod preventivnu zaštitu.

Članice Društva važni su suorganizator  Virovske prkačijade a sudjeluju i na brojnim općinskim i regionalnim događanjima kao i na Martinjskoj izložbi kolača na kojima osvajaju visoke nagrade za pripremljene kolače i prkače. 

Društvo žena Virje na jednoj od  izložbi kolača
Članice Društva na Virovskoj prkačijadi
Skip to content