Općina Virje

Dobrovoljno vatrogasno društvo Virje


Dobrovoljno vatrogasno društvo Virje

Predsjednik: Velimir Sobota

Zapovjednik: Matej Šalvari

Tel: 048 897 720

Dobrovoljno Vatrogasno društvo Virje osnovano je 1878. godine. Katastrofalni požar 1735. godine u kojem je izgorjelo 115 kuća od 400 postojećih, a potom još njih nekoliko, potakli su tadašnji stanovnici osnovali društvo koje bez prekida radi i danas.

U svojoj 140 godina bogatoj povijesti neprekidnog rada i djelovanja, neumorno služi mjestu i Općini sa svojim humanim i volonterskim radom. Bogata godišnja aktivnost društva protkana je nizom raznih događaja.

Članovi društva kontinuirano pohađaju osposobljavanja za razna zvanja i specijalnosti te stečena zvanja uspješno primjenjuju na raznim intervencijama. Dio članova pohađa osposobljavanje za zvanje vatrogasnog časnika kao i časnika prve klase u organizaciji vatrogasne zajednice koprivničko križevačke županije te isti uspješno završavaju. Održavaju i  evakuacijske vježbe u Osnovnoj školi prof. Franje Viktora Šignjara Virje i Dječjem vrtiću „Zrno“ Virje.

Na dječjem sajmu koji organizira OŠ, prezentiraju vatrogasnu djelatnost u školskom dvorištu s nizom zanimljivih igrica i vatrogasnih aktivnosti.  

Društvo se može pohvaliti modernom opremom i vozilima (navalno vozilo, kombi vozilo i druga).  

Kroz cijelu godinu u Vatrogasnom domu je 24-satno dežurstvo vatrogasaca koji ujedno vode brigu o ispravnosti vozila. Vatrogasci DVD-a Virje iznimno su značajni u akcijama gašenja požara šireg područja sami a i zajedno s Javnom vatrogasnom postrojbom Đurđevac. U toku ljetne protupožarne sezone društvo se upučuje na redovnu dislokaciju sa vozilom Iveco i po dva vatrogasca u smjeni u javne vatrogasne postrojbe u primorju.

Kako bih društvo nastavilo svoj kontinuirani rad u budućnosti izuzetna pažnja posvećuje se radu s djecom i mladeži kroz niz aktivnosti i natjecanja. Natjecateljske ekipe redovite su na vatrogasnim natjecanjima požarnog područja Đurđevac, Koprivničko-križevačke županije ali i diljem RH, na kupovima Hrvatske Vatrogasne zajednice kao i susretu Hrvatske i Slovenije. Također organiziraju natjecanja i taktično-pokazne vježbe u Virju. Kontinuirano je svake godine organizira Martinjski kupa Dušana Košćića u brzom spajanju usisnog voda a u spomen na svog dugogodišnjeg predsjednika.  

2018. godine Društvo je proslavilo 140-u godišnjicu postojanja i aktivnog rada te je tom prigodom organizirana velika pokazna vježba u koju je bilo uključeno stotinjak sudionika s požarnog područja Đurđevac, VZO-Virje, Županijska intervencijska postrojba, JVP Đurđevac, JVP Koprivnica, JVP Križevci te helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s posadom.

Skip to content