Općina Virje

Virovska Prkačijada


Virovska Prkačijada

Virovska prkačijada jedini je međunarodni festival tradicionalnih kolača u Europi čiji je cilj očuvanje tradicije pečenja sitnih starinskih kolača te spašavanje od zaborava starinskih recepata. Poznato je da se Virje kao i cijelo područje Srednje Podravine može pohvaliti bogatom tradicijom pečenja prkača za razne prigode.

Virovska prkačijada okuplja svjetske majstore slastičarstva i gastronomije te brojne posjetitelje već u kontinuitetu 4 godine zaredom, a svaka je bolja, jača i veća od one prethodne te je tako ova manifestacija postala virovski brend a Virje prepoznatljivo u Republici Hrvatskoj i svijetu kao najslađe selo u Hrvatskoj.

U manifestaciju su uključeni vrtići i škole jer je to najbolje jamstvo za očuvanje tradicije. Ovakve manifestacije potrebne su za razvoj i promociju Općine, aktiviranje lokalnog stanovništva, kao i za privlačenje turista. Radionice i prezentacije izrade sitnih kolača održavaju svjetski majstori slastičarstva i gastronomije.

U Dječjem vrtiću Zrno i Osnovnoj školi Profesora Franje Viktora Šignjara priređuju se natjecanja vrtićaraca i školaraca u spravljanju prkača, dok  u revijalnom dijelu djeca zajednički izrađuju dekoracije.  

U natjecanju školaraca ocjenjuju se kategorije najprkač, prezentacija gotovih prkača, najinovativniji prkač te najljepše tradicionalno uređeni stol.

U natjecanju udruga žena u spravljanju podravskih prkača po izvornim recepturama sudjeluju udruge žena iz cijele Županije pa i šire.  Uvaženo ocjenjivačko povjerenstvo ocjenjuje kategorije: najbolja plata prkača, najbolji prkač i najuređeniji štand.

Stručne radionice, predavanja  i degustacije pripremaju majstori slastičarstva i gastronomije iz Velike Britanije, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Malte, Bosne i Hercegovine, Albanije, Paname, Palestine,  Armenije… među kojima je i Sarkis Yacoubian, predsjednik svjetske organizacije Taste of  peace.

2018. godine je Prkačijadi potpisana povelja o suradnji Općine Virje, Saveza kuhara Malte i Udruge kuhara Renato – kuhari bez granica.

Bogat program, osim radionica i prezentacija pripreme specijaliteta poznatih hrvatskih chefova i majstora slastičarstva, obuhvaća i izložbu i kupnju domaćih proizvoda i rukotvorina, degustacije jela, kolača i vina te dobru zabavu.

4. VIROVSKA PRKAČIJADA (2019.)

Uspješno održana 4. Virovska prkačijada – međunarodni festival sitnih kolača

4. Virovska prkačijada – Prkači v plasnicu

Program 4. Virovske prkačijade

Skip to content