Općina Virje

Novosti


Natrag

Uspješno održana 4. Virovska prkačijada – međunarodni festival sitnih kolača

  • Novosti
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 13. svibnja 2019.

#

Protekli vikend, 10. i 11. svibnja, u centru Virja, održana je 4. Virovska prkačijada, prvi europski festival tradicijskih kolača – „prkača“ u organizaciji Općine Virje i pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Prvog dana programa, u vrtiću je održano natjecanje u izradi medenjaka a sudjelovali su vrtići iz okolnih mjesta. Ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu Elizabeta Milanović Glavica, direktorica Turističke zajednice područja „Središnja Podravina“ i kuhari i promotori kulinarstva Odjela za kulinarske promocije Odjela za kulinarske promocije Podravke, Mišel Tokić i Zoran Delić, dodijelili su nagrade u kategorijama najfiniji i najuredniji kolač te za najbrži kolač (DV Maslačak Đurđevac), za najljepši kolač (DV Košutica Ferdinandovac), za najoriginalniji (DV Bubamara Kalinovac), za najsočniji (DV Zrno Virje), za najslađi (DV Potočić Koprivnički Bregi), za najscifraniji (DV Pčelica Molve) i za najčokoladniji kolač (DV Bregunica Novo Virje).

Istovremeno se odvijala Mala prkačijada u OŠ prof. F. V. Šignjar Virje u kojoj je sudjelovalo 8 škola odnosno učenika četvrtih razreda sa svojim učiteljicama. Zadatak je bio priprema bananki i prezentacija prkača koje su donijeli sa sobom.

Ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu: predsjednica Saveza slastičara Hrvatske i članica Nadzornog odbora WACS-a Dragica Lukin, akademik kulinarstva Stevo Karapandža, novinar, inicijator i autor projekta Virovske prkačijade Stjepan Odobašić i  predsjednica Društva žena Virje Jasna Šignjar, ocijenilo je slastičarska i prezentacijska umijeća učenika te dodijelilo nagrade u nekoliko kategorija. Tako je prvo mjesto u izradi najboljih kolača, najprkača, zauzela Osnovna škola prof. Franje Viktora Šignjara, Virje,  drugo mjesto Osnovna škola Gola (PŠ Otočka), a treće mjesto Osnovna škola Grgura Karlovčana Đurđevac (PŠ Čepelovac). U kategoriji najbolje prezentacije kolača prvo mjesto zauzela je Osnovna škola Molve, drugo mjesto Osnovna škola Kloštar Podravski (PŠ Podravske Sesvete), a treće mjesto Osnovna škola prof. Blaž Mađer, Novigrad Podravski. Za najkreativniji kolač nagradu je dobila Osnovna škola Mihovil Pavlek Miškina, Đelekovec, a za najuređeniji stol Osnovna škola Ferdinandovac (PŠ Drenovica).  

Tijekom dva dana Prkačijade, posjetitelji su imali prilike sudjelovati u radionicama i učiti o spravljanju kolača inozemnih kulinarskih stručnjaka,  Jhirkelly Adams koja je predstavila najpoznatije tradicijske kolače Paname Golleria i cocada te radionicu Prince Wale Soniyiki koji je predstavio najpoznatiji tradicionalni kolače Nigerije i Afrike Puff-puff. Također je održan i Cooking show i prezentacije slastica domaćih i svjetskih slastičara i kuhara  iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Paname, Izraela, Palestine i Nigerije,  a i predstavljeni su i izvorni prkači Zagorja, Istre, Mađarske, Bosne i Hercegovine i Palestine. Svoje specijalitete promovirali su i učenici ugostiteljskih škola uz mentorstvo akademika kulinarstva Steve Karapandže i Dragice Lukin.

Centralni dan prvog europskog festival malih tradicijskih kolača obilježen je bogatim programom, a najviše je interesa izazvalo natjecanje u spravljanju podravskih prkača po izvornim recepturama „Naši stari prkači“ u kojem su sudjelovale udruge žena i samostalne sokačice i domaćice iz središnje Podravine. Prema riječima predsjednika Stručnog i organizacijskog povjerenstva Dražena Đuriševića članovi ocjenjivačkog povjerenstva: Dragica Lukin, Alma Rekić, Marija Bošnjak, Branko Žufika, Damir Crleni  i Gostimir Dragić imali su težak zadatak u odabiru najboljih kolača koji su oduševili svojom teksturom, ukusom i kvalitetom.

U kategoriji najboljeg prkača prvo mjesto osvojile su Ružice iz Podravskih Sesveta, drugo Društvo žena Virje te treće Udruga žena Goričko srce iz Kunovec Brega, dok je u kategoriji najboje aranžirane tacne prvo mjesto osvojilo Društvo žena Gola, drugo Društvo žena Novigrad Podravski te treće Udruga žena Hrvatsko srce iz Drnja.

Posebna atrakcija bila je izrada zvjezdica i slaganje v plasnicu u koju su bile uključene žene predstavnice svih ulica mjesta Virja, udruga i  žene koje su gostovale na Prkačijadi. Slaganju plasnice koja se sastojala od čak sedam tisuća kolača, priključili su se Općinski načelnik Mirko Perok sa gostima a potom je uslijedilo posipavanje plasnice s cukorom s vatrogasne dizalice što je oduševilo sve prisutne.

Najposjećenijoj Prkačijadi do sada, prisustvovali su i župan Darko Koren sa zamjenicima Darkom Sobotom i Ratimirom Ljubićem, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, županijske pročelnice, saborski zastupnik Damir Felak, članica Uprave Podravke Ljiljana Šapina, mađarski parlamentarni zastupnik  Józef Attila Móring, načelnica Grada Nagybajoma Czeferner Jozsefne sa suradnicima, načelnici susjednih općina te brojni drugi uzvanici i gosti koji su uživali u jedinstvenoj gastronomskoj ponudi slastica i domaćih proizvoda.

Ovogodišnja Prkačijada održana je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, generalni pokrovitelj je Koprivničko-križevačka županija, stručni pokrovitelj Hrvatski kuharski savez, a inozemni pokrovitelj Taste of peace, Kuhari bez granica. Županijski pokrovitelji događaja su i Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije te Turistička zajednica područja Središnja Podravina, uz podršku generalnog sponzora Podravke d.d. Koprivnica i Dergez d.o.o. Podravske Sesvete.

U ime organizatora i suorganizatora Virovske prkačijade najtoplije se zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način sudjelovali u pripremi i provedbi Virovske prkačijade – Međunarodnog festivala izvornih kolača te na taj način doprinijeli promociji Općine Virje u Republici Hrvatskoj i svijetu!

Skip to content