Općina Virje

Naselja


Miholjanec

Miholjanec je selo podno Bilogore, četiri kilometra udaljeno od Virja i spada u najstarija sela u Hrvatskoj.


Prigodom otkrivanja spomnika fratru na izvoru zvanom Fratrovac 1923. obilježilo je 750. obljetnicu svoga postojanja što znači da danas ima preko 830 godina postojanja. Stari naziv naselja je Zdelja prema potoku koji tuda protiče. Već se 1201. u dokumentima spominju imanja Templara i Ivanovaca u Zdelji-Miholjancu, no njihovo prisustvo na tim prostorima datira još mnogo ranije, iz 1160. godine. Iz dokumenata Stjepana Prodavića, zvanog Vrag je vidljivo da njegova imanja graniče sa Zdeljom gdje su imanja Templara i Ivanovaca.


Danas je broj stanovnika u Miholjancu u opdanju kao i u većini naselja Hrvatske. Miholjanec je župa i ima lijepu crkvu sv. Mihovila poviše župnog dvora. Školu polazi svega osam učenika u kombinaciji I. i II. razreda.

Fratrov zdenac više, nažalost, nije poznato izletište kao što je to bio nakon 9. rujna 1923. kada je pred velikim mnoštvom svečano otvoren spomenik fratru s izvorom u podnožju. Za gradnju spomenika zaslužna je upornost virovskoga upravnika općine i mjernika Šandora Šarunca, sina austrougarskog generala i majke Virovke.

Upravo je u pripremi dokumentacija za revitalizaciju toga područja.

Skip to content