Općina Virje

Novosti


Natrag

Vrhunski rezultati virovskih košarkašica u 2020. godini

  • Novosti
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 21. prosinca 2020.

#

Iako je ova godina posebna po tome što općenito onemogućava razvoj sporta u početku pojavom i potom razvojem pandemije uzrokovane korona virusom, Ženski košarkaški klub Podravac Virje posljednjih je mjeseci iznalazio načine pripreme treninga i provedbe svojih ekipnih natjecanja. Na početku valja spomenuti osvajanje Prvenstva Hrvatske za djevojčice U-13 koje se dogodilo početkom ožujka 2020. godine, neposredno prije prvog zatvaranja, a koje su igračice rođene 2007. godine i mlađe ostvarile na domaćem parketu protiv ekipe ŽKK Trešnjevka 2009 iz Zagreba. Bilo je to treće osvajanje naslova prvaka u mlađim dobnim kategorijama za virovsku košarkaku u 20 godina postojanja, a ovoj generaciji drugo budući da su bile prvakinje i 2018. godine u kategoriji U-11. Uslijedio je prekid treniranja i natjecanja tijekom travnja i svibnja, a u trenažni proces su se djevojke vratile početkom lipnja 2020. godine kada je uz jubilej Kluba odigrana reprizna finalna utakmica sa zagrebačkom Trešnjevkom u kojoj su virovke ponovno slavile.

U to je vrijeme izabrano novo rukovodstvo Kluba (predsjednik Robert Čimin) i nova trenerica mlađe dobnih kategorija (Valentina Hrženjak) koje su nakon dvomjesečne stanke ponovno u drugoj polovini kolovoza započele s pripremama za novu sezonu. Naime, kako je tada epidemiološka slika bila zadovoljavajuća, Klub je vjerovao da će se sezona nekako moći odigrati. U međuvremenu je donesena odluka Kluba o nastupanju u Prvoj ženskoj ligi (prošle godine A-2 liga), mladoj ekipi pridružilo se nekoliko starijih igračica, a za trenera je odabran Ivica Molnar. Sve do kraja studenoga 2020. godine odigravane su utakmice u svim prijavljenim kategorijama, sukladno kalendarima natjecanja, a uz minimalna odstupanja ŽKK Podravac je bio jedini klub u Regiji Sjever koji je odigrao baš sve predviđene utakmice. Odolijevalo se raznim izazovima uz pandemiju, samoizolacije i pojedinim sakrivanjem nekih drugih ekipa iza korone, pri čemu se u niti jednom trenutku nije tražio izgovor za odgodu određene utakmice. Igralo se kako se moglo, s igračkim kadrom koji je bio na raspolaganju, slijedeći što je moguće više preporučene epidemiološke preporuke. No, tada su uslijedile nove vrlo rigorozne epidemiološke mjere nacionalnog stožera sa zabranom igranja mlađe dobnih kategorija i odmah potom zatvaranje dvorane čime je do daljnjega onemogućen nastavak košarkaških natjecanja u svim kategorijama.

Do tada su ostvareni zavidni rezultati u sezoni 2020/21. U najmlađoj prijavljenoj ekipi (U-15) odigrana su 3 od 14 kola s istim brojem pobjeda i preko prosječnih 100 koševa po utakmici, a uz to su odigrane dvije utakmice u grupnoj fazi međunarodne WABA lige u kojima je zabilježen poraz od Celja i pobjeda protiv Maribora. Kadetkinje (U-17) su u svojoj ligi dogurale najdalje, odigrale 9 od 12 utakmica, pri čemu suvereno i neporaženo drže čelo tablice s prosječnih 85 koševa po utakmici. Seniorska ekipa odigrala je 3 od 10 kola u kojima je upisala poraz od Koprivnice i Broda na Savi, a kod kuće tijesnu pobjedu nad ekipom Broda iz Slavonskog Broda. U dvije mlađe dobne kategorije u kojima su ligaška natjecanja u tijeku izgledno je za očekivati plasiranje u poluzavršnice Prvenstva Hrvatske, juniorska ekipa trebala bi svoju ligu započeti u veljači iduće godine s izglednim mogućnostima za istim postignućem, a seniorska ekipa je posljednjom utakmicom pokazala spremnost u natjecanjima s ponajboljima kontinentalnim ekipama.

Božićna je želja virovske košarke što skoriji nastavak natjecanja jer ovakvi duži prekidi mogu ostaviti iznimno duboke posljedice za manje amaterske klubove. Kontaktni dvoranski sportovi stavljeni su u nenormalnim okolnostima pred nove izazove, sasvim neizvjesne budućnosti, a pri čemu će tradicija uspjeha i pozitivnog sportskog duha iznaći njegovu regeneraciju i nastaviti razvijati sport u najkošarkaškijem selu u Hrvatskoj.

Predsjednik:

Robert Čimin

Skip to content