Općina Virje

Novosti


Natrag

Virovska prkačijada predstavljena u Solinu

  • Novosti
  • Objavljeno: Utorak, 22. kolovoza 2023.

#

Na tradicionalnoj turističkoj manifestaciji „Iz solinskog lonca – Što su jeli naši stari“ koja je održana u Solinu 19. kolovoza 2023. predstavljena je i „Virovska prkačijada“. Na poziv Udruge „Solinjani“ čiji članovi redovito dolaze na „Virovsku prkačijadu“ i Turističke zajednice grada Solina ondje su se našli predstavnici iz Virja, općinski načelnik Mirko Perok, direktor Turističke zajednice područja Središnja Podravina Nikola Cik i članice Društva žena iz Virja. Manifestacija je održana u originalnom ambijentu u „Gašpinoj mlinici“, tradicijskom objektu iz 18. stoljeća smještenom na samoj rijeci Jadro.

Ovu manifestaciju, koja je 2014. godine osvojila nagradu „Simply the best“, Turistička zajednica grada Solina tradicionalno organizira u suradnji s udrugom „Solinjani“ i mnogim pokroviteljima među kojima su Grad Solin, županijska turistička zajednica i sama županija Splitsko-dalmatinska. Stoga je ovo bila prilika za razmjenu iskustava i planiranje daljnje suradnje pri čemu su ostvareni kontakti s predstavnicima suorganizatora i drugim uzvanicima među kojima su solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević, zamjenik gradonačelnik Ivica Rakušić, direktorica Turističke zajednice grada Solina Jelena Stupalo, članovi i predsjednica udruge „Solinjani“ Hela Milišić te župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban.

Članice Društva žena iz Virja pripremile su prkače koje su podijelile mnogobrojnim posjetiteljima i sudionicima manifestacije, a posebno su bile atraktivne u tradicijskim nošnjama. Stoga su plijenile pažnju posjetitelja, kamera i novinara. O povezivanju kontinentalnog turizma s onim na Jadranu, uspješnoj suradnji udruga iz različitih krajeva Hrvatske i međusobnom posjećivanju za vrijeme tradicionalnih manifestacija govorili su predsjednik TZP Središnja Podravina Mirko Perok i direktor Nikola Cik. Svi su istaknuli zadovoljstvo što je suradnja Općine Virje i Grada Solina kao i turističkih zajednica i udruga prerasla u iskreno prijateljstvo što se je vidjelo i tijekom ovog posjeta i druženja.

Uz predstavnike iz Virja, u Solinu su bili i gosti iz Hrvatskog kulturnog društva „Pomurje“ iz Slovenije te stalni sudionik „Virovske prkačijade“ i naš dragi prijatelj Sarkis Yacoubian, predsjednik udruge Taste of Peace iz Jeruzalema, te koordinatorica iste udruge za Hrvatsku, naša Virovka Josipa Rasinec. Tijekom dana proveli su vrijeme u druženju i kušanju specijaliteta, a međusobno su razmijenili prigodne darove i dogovorili daljnji nastavak suradnje.

https://tzp-sredisnja-podravina.hr/virovska-prkacijada-predstavljena-u-solinu-2/

Skip to content