Općina Virje

Novosti


Natrag

Virovska noć muzeja 2024.

  • Novosti
  • Objavljeno: Srijeda, 17. siječnja 2024.

#

 U Noći muzeja 2024. u Virju, u petak 26. 01.2024., uz tradicionalni program otvaraju se alternativni izložbeni prostori s ciljem privlačenja nove publike.

Iako zgrada virovskog zavičajnog muzeja prolazi kroz intenzivne građevinske zahvate, Virovci ne propuštaju prigodu da se okupe oko zavičajne baštine u večeri koja već tradicionalno otvara sezonu kulturnih događanja u Općini Virje. Naime, počele su pripreme za tradicionalnu Noć muzeja koja se u Virju organizira 11. puta po redu. Tradicionalno se Noć muzeja održava zadnjeg petka u siječnju, a to je ove godine 26. siječnja. Program će započeti već u prijepodnevnim satima, a večernji dio programa predviđen je od 18 sati do ponoći. Osim tradicionalnih radionica, izložbi i predavanja, bit će tu i ponuda toplih napitaka i slasnih zalogaja, a sve će završiti koncertom u Društvenom domu.

Program će biti bogat kao i svake godine do sada, a posebna novost je otvaranje alternativnih izložbenih prostora s ciljem povezivanja muzeja i nove publike što je ujedno i tema ovogodišnje Noći muzeja kao nacionalne manifestacije koju Hrvatsko muzejsko društvo organizira od 2005. godine i u koju se uključuje više stotina baštinskih ustanova diljem Hrvatske. Stoga će jedna od izložbi u sklopu virovske Noći muzeja biti postavljena u novouređenim prostorima Doma zdravlja. Bit će to izložba fotografija dr. med. Darka Kekelja pod nazivom „Podravina – priroda, ljudi i običaji“. Uz to, u Društvenom domu bit će postavljena izložba svetačkih sličica – kipica, a ondje će predavanje o nastanku i razvoju Virovskih konaka održati povjesničar Nikola Cik. Sada već tradicionalna matineja namijenjena djeci i obiteljima održat će se u Dječjem vrtiću Zrno u Virju i bit će otvorena za javnost. Osim večernje zakuske i ove godine Noć muzeja završavamo koncertom na kojem će nastupiti Cota G4 acoustik duo – Marko Osmanović i Dinko Likar.

Poseban dio programa bit će digitalizacija obiteljske baštine pa Narodna knjižnica Virje poziva sve mještane da za vrijeme trajanja programa Noći muzeja u knjižnicu donesu stare fotografije, obiteljske dokumente, razglednice i pisma koji svjedoče o povijesti Virja i njegovih mještana, kao i manje etnografske predmete. Ekipa stručnih volontera obavit će razgovor sa svim donositeljima predmeta bilježeći najvažnije podatke, skenirati fotografije i pisma, te fotografirati manje etnografske predmete. Sve doneseno iste večeri će se vratiti vlasnicima, dok će knjižnici i muzeju ostati digitalni zapis predmeta. Time ćemo, ne samo prikupiti podatke o predmetima zavičajne povijesti, nego i postaviti temelje za nove projekte i digitalne zbirke.

Detaljan program virovske Noći muzeja 2024. objavljujemo uskoro – poručuju organizatori.

Skip to content