Općina Virje

Novosti


Natrag

Veliki čitateljski izazov

  • Novosti
  • Objavljeno: Utorak, 18. rujna 2018.

#

U Narodnoj knjižnici Virje ovog je ljeta proveden program pod naslovom Veliki ljetni čitateljski izazov.

U izazovu je sudjelovalo 12 djece u dobi od 8 do 14 godina. Cilj je bio prvo  uživati u čitanju, a tek onda pročitati što više knjiga tokom praznika. Svako dijete čitalo je onoliko knjiga koliko želi i u onoliko vremena koliko želi. Knjige su djeca dobivala u našoj inačici popularnog instagramskog “BOOK BOXa”. Svaka posudba je bila zapravo preuzimanje jednog paketića koji je osim knjige sadržavao i mala iznenađenja. Sa svakom knjigom sadržaji su biti drugačiji. Rebusi, zagonetke, labirinti, mandale, pokoji slatkiš. Najvažnije u cijelom iskustvu jest da se potpuno razlikovalo od čitanja  lektire pa ako se nekome knjiga nije svidjela, jednostavno je uzeo drugu s našeg plana čitanja.

Nakon prvog sastanka na kojem su upoznali  “10 prava čitatelja”, otkrili prva iznenađenja i započeli izradu personalizirane liste čitanja, svatko je čitao svojim tempom. Sad kad je ljeto prošlo, ponovno smo se okupili i na još jednom druženju razgovarali o knjigama koje smo čitali. Proglašene su i pobjednice, koje su s obzirom na dob i broj stranica bile najuspješnije te za svoj trud ( 5 -6 pročitanih knjiga) osvojile i vrijedne nagrade.

Najveće zadovoljstvo ostaje nama knjižničarima jer je samo polovica djece u izazovu čitala samostalno i samoinicijativno prije ovog izazova, a sada ih možemo s ponosom nazvati pravim knjigoljupcima.

 

 

Skip to content