Općina Virje

Novosti


Natrag

Uspješno održana 9. Virovska prkačijada 

  • Novosti
  • Objavljeno: Četvrtak, 23. svibnja 2024.

#

Tijekom vikenda, od 17. do 19. svibnja 2024. uspješno je održana 9. Virovska prkačijada, prvi europski festival malih tradicijskih kolača – prkača, a okupila je majstore slastičare sa svih strana svijeta, brojne posjetitelje i sudionike. Osim majstora slastica iz Hrvatske, predstavili su se i gosti iz Italije, Vijetnama, Paragvaja, Sjedinjenih američkih država – Ohio, Bosne i Hercegovine i Mađarske  tako da je prkačijada opet potvrdila svoj međunarodni karakter.  Zahvaljujući prkačima Virje je ponovno bilo najslađe mjesto u Hrvatskoj i Europi. U organizaciji Općine Virje i pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta, te pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije, županijske Turističke zajednice, Hrvatskog kuharskog saveza, organizacija Taste of peace i Kuhari bez granica, u suorganizaciji Turističke zajednice područja Središnja Podravina, Društva žena Virje, Osnovne škole prof. Franje Viktora Šignjara Virje i Dječjeg vrtića Zrno Virje, te glavne sponzore Podravka d.d. i Dergez d.o.o., manifestacija je trajala puna tri dana te je bila vrlo uspješna i posjećena. Zahvaljujući idejnom začetniku projekta Stjepanu Odobašiću manifestacija se održava pod inozemnim pokroviteljstvom organizacije Taste od Peace Jerusalem. 

Manifestacija je, osim nagrade Suncokret turizma prethodnih godina, ove godine dobila i turističku nagradu Simply the best za kvalitetu i inovativnost manifestacije koja daje poseban doprinos očuvanju lokalne gastronomske baštine i tradicije, a svojim sadržajem obogaćuje turističku ponudu Podravine. Jedan od glavnih ciljeva ovoga projekta je prenošenje znanja i vještina u pripremi malih prhkih kolača na najmlađe generacije te tako sačuvati sačuvati starinske recepte i razviti svijest o važnosti čuvanja vlastite tradicije i bogate baštine.

Program je počeo u petak u jutarnjim satima kada se u Dječjem vrtiću Zrno održala Vrtička virovska prkačijada i natjecanje polaznika dječjih vrtića iz središnje Podravine. 

Program Vrtićke prkačijade započeo je pjesmom i plesom vrtićanaca a potom uvodnim riječima ravnateljice Maje Šobak. Nakon predstavljanja gostujućih dječjih vrtića uslijedile su prigodne riječi uvaženih gostiju Dražena Đuriševića, predsjednika stručnog i organizacijskog povjerenstva, zatim zamjenika župana Ratimira Ljubića i načelnika Mirka Peroka, koji je Vrtićku prkačijadu i otvorio.   Na 9. Vrtićkoj virovskoj prkačijadi okupilo se 9 vrtića – DV Košutica Ferdinandovac, DV Maslačak Đurđevac, DV Bubamara Kalinovac, DV Fijolica Novigrad Podravski, DV Pčelica Molve, DV Ciciban Bjelovar, DV Bregunica Novo Virje, DV Bambi Ždala i DV Zrno Virje.

Vrtići su sa sobom donijeli jedan već gotovi prkač po želji, koji su pripravili ranije u svom vrtiću, a zadani prkači koje su natjecatelji danas radili u našem vrtiću su ove godine bili kokos keksići. Ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu: majstorica slastičarstva i međunarodna sutkinja Dragica Lukin, voditeljica operativnog tima Virovske prkačijade Biserka Hatadi te kulinarski chefovi iz Italije Luca Gioiello i Andrea Basilico, odlučilo je da su prkači svih vrtića osvojili nagradu za najfiniji prkač,  a svaki vrtić je uz to zaslužio po još jednu titulu:

DV Košutica Ferdinandovac je imao najprhkiji prkač, DV Maslačak Đurđevac najčokoladniji prkač,  DV Bubamara Kalinovac najoriginalniji prkač, DV Fijolica Novigrad Podravski najslađi prkač,  DV Pčelica Molve najsočniji prkač, DV Ciciban Bjelovar najšareniji prkač, DV Bregunica Novo Virje najkreativniji prkač, DV Bambi Ždala najkomliciraniji prkač i DV Zrno Virje najsamostalniji prkač. 

Mala Virovska prkačijada održana je također u petak u prijepodnevnim satima u Osnovnoj školi prof. Franje Viktora Šignjara, a  u pripremi i prezentaciji prkača natjecale su se ekipe iz devet osnovnih škola. Malu virovsku prkačijadu otvorio je zamjenik župana Ratimir Ljubić, a na svečanosti otvorenja prisustvovali su i načelnik Općine Virje Mirko Perok, pročelnica i školska odbornica Kristina Filipović i pročelnica Službe ureda župana i školska odbornica Melita Ivančić.

Natjecatele su se ekipe učenika četvrtih razreda sa svojim učiteljicama: Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko Sunce iz Koprivnice, Osnovna škola Mihovil Pavlek Miškina iz Đelekovca, Osnovna škola Ivan Lacković Croata iz Kalinovca, Osnovna škola Antun Nemčić Gostovinski iz Koprivnice, Osnovna škola Koprivnički Bregi, Područna škola Kutnjak, Osnovne škole Legrad, Osnovna škola Prof. Blaž Mađer iz Novigrada Podravskog, Osnovna škola Andrije Palmovića iz Rasinje  te Osnovna škola prof. Franje Viktora Šignjara Virje. Učenici su dobili zadatak okušati se u pripremi kruškica i breskvica.

Nakon natjecateljskog dijela pripreme kolača, uslijedio je prezentacijski dio u kojem su učenici prezentirali kolače koje su napravili kod kuće. Sudionici natjecanja pokazali su sva svoja zavidna slastičarska i prezentacijska umijeća, ali ipak, i među njima je bilo onih najboljih. Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Jasne Šignjar, Mirjane Benkek i Sandre Jadek učenike je vrednovalo u tri kategorije:

Najbolja prezentacija: 1. mjesto: Osnovna škola Andrije Palmovića iz Rasinje, 2. mjesto: Osnovna škola prof. Franje Viktora Šignjara Virje i 3. mjesto: Osnovna škola Prof. Blaž Mađer iz Novigrada Podravskog

Najbolja kruškica: 1. mjesto: Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko Sunce iz Koprivnice, 2. mjesto: Područna škola Kutnjak, Osnovne škole Legrad i 3. mjesto: Osnovna škola Mihovil Pavlek Miškina iz Đelekovca

Najbolja breskvica: 1. mjesto: Osnovna škola Ivan Lacković Croata iz Kalinovca, 2. mjesto: Osnovna škola Koprivnički Bregi i 3. mjesto: Osnovna škola Antun Nemčić Gostovinski iz Koprivnice.

Svojim nastupom Malu prkačijadu obogatili su školski tamburaši s učiteljom Draženom Štefanom i plesno folklorna skupina s učiteljicom Mirjanom Gašparić, a posebno zanimljiv program bio je Cooking show koji je vodila dopredsjednica Sekcije slastičara Hrvatske Sandra Jadek. 

Mala vrtićka prkačijada u OŠ prof. F. V. Šignjar Virje

Kao što mi svoju baštinu i tradiciju želimo predstaviti svijetu, tako na Virovskoj prkčijadi svake godine pružamo priliku gostima, svim posjetiteljima i mještanima da upoznaju tradicijske slane i slatke delicije iz različitih dijelova svijeta.

Tako su u večernjim satima u petak 17.05., pod šatorom na Trgu Stjepana Radića, posjetitelji  mogli degustirati specijalitete talijanske kuhinje kulinarskih chefova iz Italije Luce Gioiello i Andree Basilico te pomotora kulinarstva Podravke d.d. Zlatko Sedlanić. Edukativnu slatku radionicu o pripremi slastičarskih krema održala je Dragica Lukin, majstorica i državna prvakinja u slastičarstvu. Cocktail show pripremali su  učenici i nastavnici ugostiteljskih škola.

Nakon ovih gurmanskih užitaka, uživalo se u svirci „Tamburaša podravske krvi“. 

U subotu, 18. svibnja, cjelodnevni program započeo je svečanim otvaranjem 9. Virovske prkačijade.

Svečanom otvorenju prisustvovali su, uz domaćina načelnika Općine Virje Mirka Peroka, saborski zastupnik Darko Sobota, župan  Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Damir Felak, pročelnica Službe ureda župana i članica Organizacijskog odbora Melita Ivančić, pročelnica Jedinstvenog upravnog odbora Općine Virje Kristina Filipović,  pomoćnica direktora županijske Turističke zajednice Kristina Sočev, ravnateljica PORA-e Regionalne razvojne agencije KKŽ Melita Birčić, direktor Turističke zajednice područja Središnja Podravina Nikola Cik, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije Verica Rupčić, članica Uprave tvrtke Podravka Ljiljana Šapina, gradonačelnik grada Nagybajoma iz Mađarske  Matyas Pirka,  predstavnici Taste of peace Jerusalem, predstavnici Turističke zajednice grada Ližnjana te brojni drugi uzvanici i posjetitelji.   

Prigodnim riječima uzvanicima su se na otvorenju obratili načelnik Općine Virje Mirko Perok, župan Darko Koren, inicijator manifestacije Stjepan Odobašić, predsjednik stručno-organizacijskog povjerenstva Dražen Đurišević te izaslanica organizacije Taste of Peace i predsjednika Sarkisa Yacoubiana Matea McConnell.

Okupljene je na početku pozdravio načelnik Mirko Perok, koji je zahvalio Organizacijskom odboru, gostima iz drugih zemalja, volonterima te svima koji su dali svoj doprinos da prkačijada postane manifestacija sa svjetskim karakterom, a posebno posjetiteljima koju su prepoznali njegovu važnost i atraktivnost. Ponosan je što baš općina Virje čuva tradiciju maloga kolača – prkača i to već od najranije dobi, u vrtiću pa u školama te preko udruga i u našim obiteljima.

Predsjednik Organizacijskog odbora Dražen Đurišević  zahvalio je svima na pomoći i podršci te izrazio svoj ponos na manifestaciju koja svake godine postaje sve veća i sve prepoznatljivija u zemlji i svijetu.

Čestitke i pohvale Organizacijskom odboru, Općini, gostima, udrugama žena i svima uključenima uputio je i župan Darko Koren, te je i službeno otvorio manifestaciju.

Degustacije, natjecanje i ocjenjivanje prkača pripremile su članice mnogobrojnih udruga žena iz čak četiri županije Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske, Varaždinske i Virovitičkopodravske. Uz to je održano nekoliko radionica i prezentacije pod vodstvom poznatih slastičara i promotora kulinarstva iz Hrvatskog kuharskog saveza i Sekcije slastičara Hrvatske te iz Italije, Vijetnama, Paragvaja, SAD-a, Mađarske i Bosne i Hercegovine. Ove godine s nama su bili Dragica Lukin, Branko Ognjenović (predsjednik humanitarne udruge „Renato – kuhari bez granica“), Damir Crleni, Branko Čukelj, Miroslav Dolovčak, Gostimir Dragić, Sandra Jadek, Branko Žufika, Erich Glavica predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza i Dražen Đurišević koji je ujedno predsjednik Stručno-organizacijskog povjerenstva Virovske prkačijade. Carving – prezentaciju izrade dekoracija od voća i povrća predstavili su Ivan Đukić, Ivan Marčinko i Dražen Šafar ispred Hrvatskog kulinarskog saveza. 

Iz Bosne i Hercegovine gost je bio Zaim Merdan, šef kuhinja hotela Radon Plaza iz Sarajeva, iz SAD-a države Ohio Matea McConnell, sa kolačićima buckeye candy, Pablo Estigarribia Villasanti iz Paragvaja sa slasticom chipa dulce, Asuncion, Luca Gioiello i Andrea Basilico iz Italije koji su predsjednik i potpredsjednik Udruge kuhara Trsta te iz Vijetnama Nguyen Thi Yen i Ho Thi Lan koje su pripremale tradicionalne vijetnamske kolače banh cam i banh ran. Kao glavni sponzori, na prkačijadi su svoje proizvode i slastice prezentirali Podravka d.d. i promotorica kulinarstva Marina Paleka te Pekara i trgovine Dergez d. o. o. Svoje slastice predstavili su izvan natjecateljskog dijela:

Grad Nagybajom Mađarska, Udruga Solinjani iz Solina i Turistička zajednica grada Ližnjana iz Istre s kojima Općina Virje njeguje vrlo dobru suradnju i razmjenu iskustava, običaja te tradicionalnih običaja i kuhinje. 

Udruge žena natjecale su se u kategoriji naj prkač, najbolja tacna i najuređeniji štand a sudjelovalo ih je čak 27. Nagrada za najuređeniji štand pripala je Udruzi žena Novigrad Podravski. U kategoriji naj prkač prvo mjesto osvojila je Udruga žena Koprivnički Bregi, drugo Udruga žena Općine Vidovec te treće Udruga Napredna domaćica Molve. U kategoriji najbolje tacne s prkačima prvo mjesto osvojila je Udruga žena Općine Vidovec, drugo Društvo žena Novigrad Podravski te treće Udruga žena Crnec iz Novog Virja.  

U revijalnom dijelu programa održano je po prvi put natjecanje u pečenju palačinki u kojem su sudjelovale načelnice i načelnici 11 općina koje su u sastavu Turističke zajednice područja Središnja Podravina koja je suorganizator Virovske prkačijade. U natjecanju je sudjelovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić kojem je u ovom slučaju pomoćnik bio župan Darko Koren. Prvo mjesto osvojila je Lara Samošćanec, načelnica Općine Đelekovec, drugo Ivan Derdić, načelnik Općine Peteranec te treće Stjepan Milinković, načelnik Općine Gola. 

Uz cjelodnevnu prodaju kolača, radionice i prezentacije zemalja gostiju ove manifestacije i uz natjecanja,  tijekom cijelog dana trajao je i sajam domaćih proizvoda i rukotvorina, prodaja suvenira i gastroponude društava s područja Općine Virje: Društva Naša djeca Virje, Športsko ribolovnog kluba Krap Virje, Lovačke udruge Virje te privatnih OPG-ova i obrtnika šire okolice. 

Sajam rukotvorina i domaćih proizvoda te gastronomska ponuda  lovačkih i ribičkih specijaliteta udruga 

U poslijepodnevnim satima održane su tradicijske igre na prostoru pokraj velikog šatora sa oko 20 ekipa 20 ekipa u organizaciji članova Hrvatskog pjevačkog društva „Ferdo Rusan“ iz Virja.

HPD „Ferdo Rusan“ je bio i domaćin Slatkih susreta folklora  na kojem su, uz njih, nastupili i njihovi gosti, folklorna društva iz Austrije (KUD Kvirin iz Linz), Srbije (Hrvatski kulturni centar

Bunjevačko kolo iz Subotice u Vojvodini) i Hrvatske.

Po završetku programa, goste je zabavljao tamburaški sastav „Dangube“ dugo u noć uz pjesmu i ples.

Tradicijske igre                                              Slatki susreti folklora 

Posljednjeg dana Virovske prkačijade, 19. svibnja, nedjeljno poslijepodne posjetitelji su mogli provesti uz druženje i Tamburaški sastav „Ledina band“ te bogatu gastro ponudu koju su pripremali Društvo žena Virje, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata i Udruga vinogradara, voćara i pčelara Općine Virje. 

Općina Virje je ovih dana naročito svjesna bogatstva i raznolikosti svojih udruga, ustanova i pojedinaca, te ponosna na zajedništvo, složnost i spremnost svih  da daju svoj doprinos zajedničkom cilju te svima koji su na bilo koji način sudjelovali u pripremi i provedbi 9. Virovske prkačijade zahvaljuje i čestita na uspjehu, a svim gostima i posjetiteljima koji su svojim dolaskom podržali trud uložen u ovu manifestaciju zahvaljuje na dolasku!

Skip to content