Općina Virje

Novosti


Natrag

Uspješno održana 8. Virovska prkačijada 2023.

  • Novosti
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 22. svibnja 2023.

#

Tijekom vikenda, od 19. do 21. svibnja 2023. uspješno je održana 8. Virovska prkačijada, prvi europski festival malih tradicijskih kolača – prkača, a okupila je majstore slastičare sa svih strana svijeta, brojne posjetitelje i sudionike. Osim majstora slastica iz Hrvatske, predstavili su se i gosti iz Bosne i Hercegovine, Mađarske, Australije, Izraela, Palestine, Brazila i Armenije tako da je naša prkačijada postala i svjetski poznata.  kako je prkačijada sada već ne samo europska, već i svjetska manifestacija. Zahvaljujući prkačima Virje je ponovno bilo najslađe mjesto u Hrvatskoj i Europskoj uniji. U organizaciji Općine Virje i pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije, županijske Turističke zajednice, Hrvatskog kuharskog saveza, organizacija Taste of peace i Kuhari bez granica, te u suorganizaciji Turističke zajednice područja Središnja Podravina, Društva žena Virje, Osnovne škola prof. Franje Viktora Šignjara Virje i Dječjeg vrtića Zrno Virje, manifestacija je trajala puna tri dana te je bila vrlo uspješna i posjećena.   

U petak, 19. svibnja 2023. Dječjem vrtiću Zrno Virje održana je „Vrtićka virovska prkačijada“ u koju su slatkim folklornim nastupom otvorila djeca starije odgojne skupine „Leptirići“ te pozdravnim riječima ravnateljica Maja Šobak.  

Otvorenju su  prisustvovali zamjenik župana Ratimir Ljubić,  načelnik Mirko Perok, zatim članovi stručnog i organizacijskog povjerenstva na čelu s predsjednikom Draženom Đuriševićem i inicijatorom projekta Stjepanom Odobašićem, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Koprivničko križevačke županije Ana Mušlek te gostujući kuhari iz Armenije, Australije, Izraela i Palestine.

Na Vrtićkoj virovskoj prkačijadi su uz naš vrtić sudjelovali i vrtići susjednih općina – DV Fijolica Novigrad Podravski, DV Leptirići Podravske Sesvete, DV Maslačak Đurđevac, DV Bubamara Kalinovac, DV Pčelica Molve, DV Bregunica Novo Virje i DV Košutica Ferdinandovac.

Zadatak natjecateljskih ekipa je bio da kroz sat vremena izrade husarski kolačić kao zadani prkač, a nakon toga uz njega predstave i prkač koji su sa sobom donijeli prema vlastitom izboru.

Ovogodišnje ocjenjivačko povjerenstvo je bilo u sastavu:  Iskui Ambartsumian, predstavnica armenske kuharske reprezentacije i svjetska prvakinja u izradi dekoracija od šećera;  Đurđica Babec, članica Društva žena Virje i Zlatko Sedlanić, promotor kulinarstva Podravke d.d. Koprivnica koji je održao i radionicu izrade slatkih lollipops kolačića i koji je proglasio pobjednike u dvije kategorije. U prvoj kategoriji, kategoriji najfiniji prkač, pobijedili su svi vrtići, a dalje je svaki vrtić osvojio po još jednu naj kategoriju:  DV Fijolica Novigrad Podravski – najuredniji prkač, DV Leptirići Podravske Sesvete – najkompliciraniji prkač, DV Maslačak Đurđevac – najoriginalniji prkač, DV Bubamara Kalinovac – najbrži prkač, DV Pčelica Molve – najsočniji prkač, DV Zrno Virje – najprhkiji prkač, DV Bregunica Novo Virje – najsamostalniji prkač i DV Košutica Ferdinandovac – naj naj prkač.

Istog dana, 19. svibnja 2023. u maloj sportskoj dvorani Osnovne škole prof. Franjo Viktor Šignjar Virje, upriličena je Mala virovska prkačijada – natjecanje učenika četvrtih razreda osnovnih škola u spravljanju sitnih kolača.

Nakon pozdravnih govora ravnateljice škole Marice Cik Adaković, dožupana Koprivničko-križevačke županije Ratimira Ljubića, načelnika Općine Virje Mirka Peroka, Podravkinog promotora Dražena Đuriševića, idejnog začetnika ovog projekta Stjepana Odobašića te člana prosudbenog povjerenstva Sarkisa Yacoubiana, učenici su dobili zadatak pripremiti kokos roladu te prezentirati kolače koje su pripremili kod kuće.

Članovi prosudbenog povjerenstva bili su Dragica Lukin, majstorica slastičarstva i međunarodna sutkinja slastičarstva i kuharstva pri WACS-u,  Stjepan Odobašić kao autor prkačijade i Jasna Šignjar, predsjednica Društva žena Virje.

Ove godine sudjelovalo je sedam ekipa učenika četvrtih razreda s učiteljicama iz OŠ Ferdinandovac (Područna škola Drenovica), OŠ Ferdinandovac, OŠ Mihovil Pavlek Miškina Đelekovec, OŠ Gola, OŠ Koprivnički Ivanec, OŠ Andrije Palmovića Rasinja, OŠ prof. Franje Viktora Šignjara Virje.

Sudionici natjecanja pokazali su sva svoja zavidna slastičarska i prezentacijska umijeća, ali ipak, i među njima je bilo onih najboljih.

Tako je prvo mjesto u izradi najboljih kolača, najprkača, zauzela OŠ prof. Franje Viktora Šignjara Virje i učenici Iva Špoljar i Antonio Fancev sa učiteljicom Ivankom Seleš, drugo mjesto OŠ Mihovil Pavlek Miškina Đelekovec, a treće mjesto Osnovna škola Ferdinandovac, Područna škola Drenovica.

U kategoriji najbolje prezentacije kolača prvo mjesto zauzela je OŠ Andrije Palmovića Rasinja, drugo mjesto OŠ Koprivnički Ivanec, a treće mjesto OŠ Ferdinandovac.

Za najkreativniji kolač nagradu je dobila OŠ Gola.

Svojim nastupom Malu prkačijadu obogatili su školski tamburaši i mali folkloraši, a posebno zanimljiv program Cooking show pripremio je Podravkin promotor kulinarstva Zlatko Sedlanić.

U večernjim satima, pod šatorom na Trgu Stjepana Radića, posjetitelji su mogli degustirati specijalitete učenika srednjih ugostiteljskih škola uz mentorstvo promotora kulinarstva Podravske Zlatka Sedlanića, sudjelovati u pripremi i degustaciji njihovih koktela te na edukativnoj radionici Dragice Lukin naučiti male tajne pripreme savršene glazure od čokolade a potom i degustirati pripremljene torte.

Nakon ovih gurmanskih užitaka, uživalo se u pučkoj drami s pjesmom i plesom  Glumišne družine Virje i HPD Ferdo Rusan Virje pod nazivom «Kam vrag nemre, dojde baba».

U subotu, 20. svibnja, cjelodnevni program započeo je svečanim otvaranjem 8. Virovske prkačijade.

Okupljene je na početku pozdravio načelnik Mirko Perok, koji je zahvalio Organizacijskom odboru, gostima iz drugih zemalja, volonterima te svima koji su dali svoj doprinos da prkačijada postane manifestacija sa svjetskim karakterom, a posebno posjetiteljima koju su prepoznali njegovu važnost. Ponosan je što baš općina Virje čuva tradiciju maloga kolača – prkača i to već od najranije dobi, u vrtiću pa u školama te preko udruga i u našim obiteljima.

Podršku Festivalu dali su vrhunski slastičari iz Hrvatske i cijeloga svijeta, kao i župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnica Službe ureda župana i članica Organizacijskog odbora Melita Ivančić, saborski zastupnik i načelnik Općine Kalinovac Darko Sobota, načelnik Općine Virje Mirko Perok, pomoćnica direktora županijske Turističke zajednice Kristina Sočev, ravnateljica PORA-e Regionalne razvojne agencije KKŽ Melita Birčić, članica Uprave tvrtke Podravka Ljiljana Šapina, zamjenica gradonačelnika grada Nagybajoma iz Mađarske  Nikoletta Gëorgy-David, gradonačelnik grada Buzsaka iz Mađarske Kara Lajoš,  predstavnici Taste of peace Jerusalem  te brojni drugi uzvanici i posjetitelji.

Predsjednik Organizacijskog odbora Dražen Đurišević  zahvalio je svima na pomoći i podršci, naglasivši važnost zajedništva koju dokazuje i slaganje plasnice zvjezdicama koje su radile brojne udruge i domaćice s našega područja.

Saborski zastupnik i načelnik Općine Kalinovac Darko Sobota složio se kako je riječ o manifestaciji koja se kroz godine pozicionirala na svjetsku gastronomsku kartu te je pohvalio članice 24 udruge žena koje čuvaju izvorne recepte slastica i tako doprinose njihovoj zaštiti i prenošenju na nove generacije. Okupljenima je prenio i pozdrave ministrice Nikoline Brnjac te poželio posjetiteljima da uživaju u sadržajnom programu.

Čestitke i pohvale Organizacijskom odboru, Općini, gostima, udrugama žena i svima uključenima uputio je i župan Darko Koren, te je i službeno otvorio manifestaciju.

Natjecanje u spravljanju podravskih prkača u četiri kategorije, koje su nadgledali majstorica slastičarstva, državna prvakinja i međunarodna sutkinja pri WACS-u Dragica Lukin i članovi prosudbenog povjerenstva Sandra Jadek, Branko Ognjenović, Branko Žufika, Gostimir Dragić, Sarkis Yacoubian, Snježana Bošnjak i Nikoletta Gëorgy-David. Istovremeno, svoje tradicionalne slastice su predstavili kulinarska reprezentacija Armenije, s naglaskom na izradu cvijeća od šećera, te slastičari iz Brazila i Australije.

Nagrada za najuređeniji štand pripala je Udruzi žena Dinjevac, u kategoriji kvalitete prkača po procjeni međunarodne komisije prvo je mjesto zauzela Udruge žena Vinica, drugo Udruga žena Crnec iz Novog Virja, a treće Društvo žena Novigrad Podravski. U kategoriji naj prkača po procjeni domaće komisije prvo je mjesto osvojila Udruga žena Hrvatsko srce iz Drnja, drugo Udruga žena Općine Vidovec, a treće Udruga žena Dinjevac. U kategoriji najboljih prkača na pladnju, 5×5, prvo je mjesto osvojila Udruga žena Molve, drugo Udruga žena Hrvatsko srce iz Drnja te treće Udruga žena Rakitnica.

Na svečanosti dodjele nagrada  dodijeljena su i priznanja organizacije Teaste of peace, koja je dodijelio njezin predsjednik Sarkis Yacoubuian zaslužnim osobama koje su doprinijele kvaliteti manifestacije.

Atrakcija kojoj su prisustvovali brojni domaći i strani gosti bilo je slaganje plasnice od rekordnih 14.820 zvjezdica koje su se tijekom tjedna pripremale u brojnim domaćinstvima na području općine Virje. Plasnica od zvjezdica posipana je šećerom u prahu iz zraka uz pomoć Dobrovoljnog vatrogasnog društva Virje.

Uz cjelodnevnu prodaju kolača, radionice i prezentacije zemalja gostiju ove manifestacije, uz natjecanja, nastup Puhačkog orkestra DVD-a Virje, slaganje i posipavanje plasnice,  tijekom cijelog dana trajao je i sajam domaćih proizvoda i rukotvorina, prodaja suvenira i gastroponude društava s područja Općine Virje: Društva Naša djeca Virje, Športsko ribolovnog kluba Krap Virje, Lovačke udruge Virje, Udruge vinogradara, voćara i pčelara Virje te privatnih OPG-ova i obrtnika. Također, tijekom poslijepodneva održane su i tradicijske starinske igre u organizaciji HPD-a Ferdo Rusan.

U večernjim satima na Slatkim susretima folklora predstavila su se kulturno-umjetnička društva iz Hrvatske i Hrvatsko pjevačko društvo „Ferdo Rusan“ iz Virja a druženje se nastavilo uz Virovsku veselicu –  uz nastup Tamburaškog sastava Dangube.

21. svibnja, zadnjeg dana programa, na likovnoj koloniji se okupilo 35 umjetnika koji su izrađivali slike na temu prkača, a istovremeno su naši međunarodni gosti zajednički pripremili armensku juhu s mesom i začinima, pod vodstvom organizacije Taste of peace.

Likovnom kolonijom i degustacijom armenskog specijaliteta završilo je ovogodišnje izdanje najslađe manifestacije 8. Virovske prkačijade, koja je privukla najveći broj posjetitelja dosad.

Općina Virje je ovih dana naročito ponosna na složnost svojih udruga, ustanova i pojedinaca i na spremnost svih pojedinačno da daju svoj doprinos zajedničkom cilju te svima koji su na bilo koji način sudjelovali u pripremi i provedbi 8. Virovske prkačijade zahvaljuje i čestita na uspjehu, a svim posjetiteljima koji su svojim dolaskom podržali trud uložen u ovu manifestaciju zahvaljuje na dolasku!

Skip to content