Općina Virje

Novosti


Natrag

USPJEŠNO ODRŽANA 2. VIROVSKA PRKAČIJADA

 • Novosti
 • Objavljeno: Četvrtak, 11. svibnja 2017.

#

Protekli vikend, 5. i 6. svibnja 2017. u Virju je održana druga Virovska prkačijada – Međunarodni festival izvornih kolača.

Tih je dana „prkač“ bio glavna tema svih događanja a Virje najslađe selo na svijetu te se ova turistička manifestacija  potvrdila kao dobar način da se očuva tradicija pečenja sitnih starinskih kolača i izvornih domaćih  recepata, ali i da se upoznaju načini spremanja prkača  u Republici Hrvatskoj i svijetu.

U petak, 5.5., u Dječjem vrtiću „Zrno“ Virje održana je vrtićka prkačijada na kojoj se natjecalo šest vrtića:  „Bregunica“ Novo Virje, „Bambi“  Ždala, „Fijolica“ Novigrad Podravski, „Bubamara“ Kalinovac, „Pčelica“ Molve  i „Zrno“ Virje.

Njihov zadatak je bio da u pola sata izrade Krašuljke kao zadani prkač, a nakon toga predstave i prkač koji su sa sobom donijeli prema vlastitom izboru.

Ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu:

 • Marija Bošnjak, pobjednica hrvatskog kuharskog kupa
 • Mimoza Balla, slastičarka iz Tirane te potpredsjednica svjetske organizacije Kuhari bez granica
 • Sarkis Yacoubian iz Armenije, predsjednik svjetske organizacije Kuhari bez granica

odlučilo je da su najbolje prkače pripremila djeca iz Dječjeg vrtića „Fijolica“ Novigrad Podravski, dok su svi ostali vrtići zauzeli drugo mjesto.

Istog dana, u OŠ prof. F. V. Šignjar Virje održana je „Mala virovska prkačijada“ na kojoj sudjeluju učenici naše i okolnih škola. Malu virovsku prkačijadu svečano je otvorio zamjenik župana gospodin Ivan Pal, a u svojem pozdravnom govoru,  Dražen Đurišević, školski odbornik i Podravkin promotor je ispred organizatora predstavio tim koji je ocjenjivao prkače, a koji je ocjenjivao i vrtićke prkače: Sarkis Yocoubian, Mimoza Balla  i Marija Bošnjak.

Ove godine prijavilo se 5 škola, a natjecanje se dijelilo u dva dijela. Učenici i mentori izrađivali su dvije zadane vrste kolača u  90 minuta, a kasnije su predstavili kolače donesene od kuće. Prvo mjesto u izboru najboljih kolača napravljenih na Maloj prkačijadi zauzela je Osnovna škola Ivana Lackovića Croate iz Kalinovca. U kategoriji najboljeg izlaganja donesenih kolača zauzela je škola domaćin: Osnovna škola profesora Franje Viktora Šignjara. Osim ove dvije škole, svoje slastičarsko umijeće pokazali su učenici i mentori iz Gole, Novigrada Podravskog  i  Đelekovca. Istovremeno s natjecanjem, održane su radionice  izrade ukrasa za torte i kolače pod vodstvom Mirjane Benkek iz Virja i Marije Bošnjak iz Vinkovaca.

U subotu, 6. svibnja, u centru Virja u prijepodnevnim satima brojne udruge žena s područja Koprivničko-križevačke županije i druge  udruge sudjelovale su sa svojim kolačima, rukotvorinama, domaćim proizvodima i suvenirima, a održano je i niz radionica. Radionice su bile edukativnog karaktera  na kojima su gosti, vrsni slastičari iz Slavonije, Češke, Rusije, Bosne i Hercegovine, Armenije, Albanije, Mauricijusa, Indije i Izraela predstavili specifične načine izrade kolača  u svojim zemljama,  a državni prvaci u kulinarskoj umjetnosti Dražen Šafar, Ivan Đukić i Zlatko Sedlanić pokazali su kako izraditi predivne dekoracije od voća i povrća.

Ovogodišnju Virovsku prkačijadu  svečano je otvorio  župan Darko Koren koji je  zahvalio organizatorima na trudu, kao i slastičarima na predstavljanju njihovog umijeća te pohvalio doprinos kulturnoj baštini Županije kroz očuvanje tradicije pečenja kolača. Manifestaciji su prisustvovali i zamjenik župana Darko Sobota, ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barać, saborski zastupnik Damir Felak, članica Uprave Podravke Ljiljana Šapina te brojni drugi uvaženi gosti.

Načelnik Općine Virje Mirko Perok pozdravio je sve prisutne i izrazio zadovoljstvo razvojem ideje o zaštiti izvornih domaćih kolača i očuvanju od zaborava starinskih recepata te se zahvalio svima koji su doprinijeli uspjehu Virovske prkačijade.

O samim prkačima govorila Nada Matijaško, a o slasticama u Hrvatskoj predsjednica hrvatskog Saveza slastičara i članica Nadzornog odbora Svjetske kulinarske organizacije Dragica Lukin.

Istom prilikom, načelnik Općine Virje Mirko Perok, potpisao je u ime Općine,  povelju o suradnji između Općine Virje i Hrvatskog kuharskog saveza te Općine i Svjetske organizacije Taste of peace – kuhari bez granica, koje imaju za cilj nastavak i širenje suradnje na promociji kulinarstva i gastroturizma.

U natjecateljskom dijelu izložbe sudjelovalo je 15 udruga žena i jedna samostalna sokačica. Natjecale su se u kategoriji „ naj prkači“   i „ naj prkač“.

Ocjenjivačko povjerenstvo sačinjavali su:

 • Dražen Đurišević, ispred organizatora, Podravkin kuhar i promotor,
 • Dragica Lukin, predsjednica Hrvatskog saveza slastičara
 • Branko Žufika, akademik kulinarstva Branko Žufika,
 • Anil Grover, predsjednik kuhara Indije i
 • Alan Payen, predsjednik Kuharske federacije Mauricijusa.

NAGRADE ZA  kategoriju „NAJ PRKAČI“ – osvojile su:

 1. Samostalna sokačica Ana Svetec iz Koprivnice,
 2. Udruga žena „Goričko srce“ iz Koprivnice
 3. Udruga žena  Babotok.

NAGRADE ZA kategoriju „NAJ PRKAČ“ osvojile su:

 1. Udruga  „LATICE“   za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama  iz Koprivnice,
 2. Udruga žena Prugovac,
 3. Udruga žena  Virje.

Manifestacija je održana pod visokom pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede te pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije i Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije, Hrvatskog kuharskog saveza i Svjetske organizacije Taste of peace.

Organizator ovogodišnje „Virovske prkačijade“ bila je Općina Virje, suorganizatori Osnovna škola prof. Franje Viktora Šignjara, Dječji vrtić „Zrno“ i Društvo žena Virje, a generalni sponzor Podravka i Pekara Dergez.

U ime organizatora i suorganizatora Virovske prkačijade najtoplije se zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način sudjelovali u pripremi i provedbi Virovske prkačijade – Međunarodnog festivala izvornih kolača te na taj način doprinijeli promociji Općine Virje u Republici Hrvatskoj i svijetu!

OPĆINA VIRJE  

 

 

 

 

 

Skip to content