Općina Virje

Novosti


Natrag

U Virju se po 10. puta održava Noć muzeja

  • Novosti
  • Objavljeno: Petak, 20. siječnja 2023.

#

Virje je sa svojim Zavičajnim muzejom već cijelo jedno desetljeće dio najveće muzejske manifestacije u Hrvatskoj – Noći muzeja. Svake godine organizatori na čelu s Općinom Virje priređuju zanimljiv i sadržajan program, a tako je bilo čak i u onim godinama kada je vladala pandemija pa su se tome morali prilagoditi i muzeji. Ovogodišnja jubilarna 10. po redu virovska Noć muzeja također će biti vrlo bogata, a program će trajati od 18 sati pa skoro do ponoći. Noć muzeja održava se tradicionalno posljednjeg petka u siječnju, pa će ove godine to biti 27. siječnja, a moto ovogodišnje Noći muzeja je: MUZEJI SU VAŽNI!

Noć muzeja u Virju započinje programom za najmlađe u suradnji s Dječjim vrtićem Zrno iz Virja gdje će već u 10 sati prijepodne započeti mali kreativno-edukativni susreti na kojima će mali muzealci upoznati rad pjesnika, povjesničara i virovske velikane.

U večernjim satima održat će se Dječja Noć muzeja u virovskoj Narodnoj knjižnici koja će biti u znaku obilježavanja 120. obljetnice rođenja poznatog hrvatskog književnika i virovskog učitelja Đure Sudete (1903.-1927.). U kreativno-pjesničkoj radionici pod vodstvom dr. sc. Martine Hranj iz Društva hrvatskih pripovjedača i Ivanke Ferenčić Martinčić, ravnateljice Narodne knjižnice djeca će kroz zabavne aktivnosti i kreativne igre stvarati, učiti i pritom održavati uspomenu na Đuru Sudetu živom. U povodu iste obljetnice u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Đurđevcu bit će predstavljen i kalendar-plakat poezije posvećen Đuri Sudeti.

U 19 sati bit će svečano otvorenje 10. virovske Noći muzeja kada će program predstaviti organizatori i općinski načelnik Mirko Perok. Nakon toga slijedi predavanje povjesničara Nikole Cika pod nazivom „Od opkopa s vodom do parka sa šetalištem“ u kojem će biti opisan prostorni razvoj središta Virja i njegovih ulica tijekom protekla tri stoljeća na temelju arhivskih zapisa, starih zemljovida, razglednica i fotografija.

Program će se nastaviti u Društvenom domu gdje će u 20:30 sati biti otvorena numizmatička izložba „Posljednji pozdrav kuni“ koju priprema dr. sc. Robert Čimin. Na izložbi će biti predstavljen novac iz numizmatičke zbirke Zavičajnog muzeja Virje koji je na prostoru Virja i Podravine bio u opticaju od Drugoga svjetskoga rata pa sve do ulaska Hrvatske u Eurozonu. Na istom mjestu bit će interaktivna prezentacija slikanja uljem na staklu tijekom koje će naš poznati slikar Ivan Andrašić na zanimljiv način predstaviti tehniku slikanja na staklu, odnosno proces nastanka takvog umjetničkog djela, od izrade skice pa do njena dovršetka.

Kako je uobičajeno u Virju za Noć muzeja bit će pripremljena okrjepa uz hranu i piće za sve posjetitelje kako bismo se družili uz slasne zalogaje i tople napitke na prostoru ispred Društvenog doma.

Na kraju programa u 21:30 sati slijedi koncert rock grupe Ogenj i Folklornog ansambla „Koprivnica“ u Društvenom domu u Virju. Glazbenici iz grupe Ogenj su ekipa koja spaja tradiciju i glazbu svoje mladosti, a dobitnici su čak dva Porina. Uz njih će kao gosti nastupiti Folklorni ansambl „Koprivnica“ koji priprema pravu glazbenu poslasticu za uši i oči uz još jedne goste iznenađenja.

Ulaz na sva događanja je besplatan, a organizatori se raduju vašem dolasku!

Skip to content