Općina Virje

Novosti


Natrag

Svečanost otkrivanja spomenika Domovini i hrvatskim braniteljima i obilježavanje 30. godišnjice Virovske satnije

  • Novosti
  • Objavljeno: Utorak, 21. prosinca 2021.

#

U subotu, 18. prosinca 2021. upriličeno je svečano otkrivanje spomenika Domovini i hrvatskim braniteljima u parku u Virju te je obilježena 30. godišnjica Virovske satnije.

Svečanosti je prisustvovao izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, gosp. Dinko Tandara, ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć pri Ministarstvu hrvatskih branitelja, saborski zastupnik Darko Sobota, predstavnici Koprivničko-križevačke županije i županijske Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, predstavnici grada Otoka i Komletinaca, njihovih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnici ratnog zapovjedništva 105. brigade iz Bjelovara, predstavnici HOS-a te  brojni drugi gosti i mještani Općine Virje.  

Ideja za izradu i postavljanje spomenika potekla je od načelnika Općine Mirka Peroka koji je i vodio brigu o svim detaljima njegovog izgleda, od skice do finalnog proizvoda. Dizajn spomenika i skulpture osmislio je virovski grafički dizajner Tomislav Turković, a izradila ga je tvrtka Extop iz Kraljevca na Sutli.

Spomenik na moderan i prepoznatljiv način odaje počast domovini. Tlocrtna osnova skulpture su polja šahovnice hrvatskog grba. Tamna polja grba su iz površine uzdignuta u volumen kubusa. Plohe se šire u prostor i postaju trodimenzionalni stubovi nejednakih visina odsječeni na različitim razinama i pod različitim kutovima nagiba. Skup tih pozlaćenih volumena stvara dojam stiliziranog plamena – vatre koja gori, ognjišta. Cijeli kompleks postaje simbol elementarne vrijednosti društva, a to je zajedništvo. No, nakon te prve asocijacije, volumeni skulpture mogu stvoriti dojam otkrhnutosti i razorenosti ili čak vizuru krovova ratnim razaranjem porušenog sela ili grada. Spomenik je izrađen je od poliranog mesinga, a kroz šuplju strukturu prodiru svjetla što posebno dolazi do izražaja noću. Spomenik ima sve potrebne  zaštite i odgovarajući pristup također u izvedbi kockastih ploča.

Prigodnim govorima su se nazočnima obratili g. Dinko Tandara, izaslanik potpredsjednika vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć pri Ministarstvu hrvatskih branitelja i načelnik Općine Virje g. Mirko Perok koji su zajedno otkrili spomenik.

Načelnik Mirko Perok je izrazio zadovoljstvo realiziranom idejom o postavljanju spomenika koji će odavati počast domovini i svima koji su je stvarali te dali svoje živote da bismo danas živjeli u slobodnoj državi. S postavljanjem spomenika, uz zahvalu na stvaranje naše domovine, dobili smo i obilježje koje će mladim naraštajima biti svojevrsni podsjetnik na to teško razdoblje i žrtvu koju su dali brojni hrvatski branitelji. Ujedno smo dobili i mjesto na kojem ćemo s ponosom obilježavati sve državne i općinske blagdane.

Velečasni Marijan Kovačić, župnik Župe sv. Martina u Virju, blagoslovio je spomenik i sve prisutne, a potom su delegacije položile vijence i zapalile svijeće u znak sjećanja na poginule branitelje s područja općine Virje, ali i za ostale poginule u Domovinskom ratu. 

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, ogranak Općine Virje je istog dana, svečano obilježila tridesetu godišnjicu odlaska na istočno-slavonsko bojište 2.satnije, 3.bojne 105.brigade – satnije u čijem su sastavu bili pretežno stanovnici Virja i ostalih mjesta naše općine, pa je prigodno i bila nazvana „Virovska satnija“.

Uz svečano postrojene članove Udruge predsjednik ogranka UDVDR Virje Mladen Šironja je predao prijavak ratnom zapovjedniku 3.bojne 105.brigade gosp. Martinu Kranjcu koji je izvršio smotru postrojenih branitelja. Uz pratnju Limene glazbe DVD-a Virje u mimohodu su prošli ulicama središta Virja te nazočili svečanom otvorenju spomen-obilježja Domovini i hrvatskim braniteljima u parku.

Završetak obilježavanja 30. obljetnice je bio rezerviran za otvorenje izložbe ratnih fotografija koje su nastale tijekom sudjelovanja na bojišnici u Komletincima i vojne opreme koju su tamo koristili. Kod otvorenja izložbe, govorom nas je podsjetio na slavne ratne dane predsjednik udruge i ratni zapovjednik „Virovske“ satnije Mladen Šironja, a također su se nazočnima lijepim riječima obratili gosp. Milenko Drljepan,  suborac i vijećnik Gradskog vijeća grada Otoka i gosp. Martin Kranjec, zapovjednik 3.bojne 105.brigade i gosp. Mirko Antolić, član zapovjedništva 105.brigade. Posjetitelji izložbe su na fotografijama mogli vidjeti svoje djedove, očeve i druge rođake koji su sudjelovali u obrani naše domovine, ali i vidjeti da su naši branitelji, skromnim naoružanjem i opremom, ali velikim srcem, uspjeli zaustaviti neprijateljski prodor.

Skip to content