Općina Virje

Novosti


Natrag

Svečano otvorenje izložbe originalnih ilustracija Josipa Generalića – Tragom Bijelog jelena, petak 19. lipnja 2020. u 19 sati

  • Novosti
  • Objavljeno: Utorak, 16. lipnja 2020.

#

Izložba ilustracija Josipa Generalića Tragom Bijelog jelena, nesumnjivo je naš najvažniji ali i najdraži program. Iako smo se načekali, napokon ovog petka imamo otvorenje dosad ne izlaganih originala jednog od naših najvećih slikara naive – Josipa Generalića.

Izložba obuhvaća četrdesetak originalnih djela koja su nastala kao ilustracije za tri dječje knjige. I Ivan i Josip Generalić bili su slikari vrlo bogatog stvaralaštva pa nije neobično da ove ilustracije nisu do sad nigdje izlagane. A gdje bolje upriličiti izložbu koja spaja slikarstvo i dječju književnost nego u knjižnici. Neopisivo smo sretni i ponosni na ovu suradnju s Galerijom Josip Generalić Hlebine, a izložbu je dijelom financiralo i Ministarstvo kulture.

Osim slika koje su zaista čarobne i neobične, odlučili smo i otvorenje izložbe upriličiti na malo drugačiji način. Nemamo glazbenog gosta nego pripovjedačicu bajki! Jelena Premec svojim će nastupom učiniti svečano otvorenje još posebnijim, a nakon toga će posjetitelji moći razgledati izložbu i slušati pripovijedanje bajke Bijeli jelen. Ovo je večer uistinu za sve generacije. Mnogi od nas koji smo izdanje Bijelog jelena s ilustracijama Josipa Generalića čitali za lektiru, danas smo i sami roditelji. Veselimo se tom povratku u djetinjstvo i bajke.

Otvorenje će se održati u petak, 19. lipnja u 19 sati u Narodnoj knjižnici Virje.

Skip to content