Općina Virje

Novosti


Natrag

Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Virje

  • Novosti
  • Objavljeno: Četvrtak, 13. studenoga 2014.

#

Dana 11. studenoga 2014. godine s početkom u 13,00 sati povodom Dana općine, blagdana sv. Martina, u društvenom domu u Virju održana je Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Virje.

Sjednici su uz brojne uvažene goste nazočili  općinski načelnici i zamjenici načelnika susjednih općina, Župan Koprivničko-križevačke županije gospodin Darko Koren, zamjenik župana gospodin Darko Sobota i saborski zastupnik gospodin Stjepan Milinković.

Općinski načelnik Mirko Perok je prisutne ukratko upoznao s događanjima u proteklih godinu dana, radovima na vrtiću, kanalizaciji i vodovodu, te početku izgradnje mrtvačnice u Hampovici, nadalje je pobrojao komunalne djelatnosti o kojima brine općina, sufinanciranja koja osigurava općina te je pohvalio  rad udruga i društava s područja općine te njima, kao i vijećnicima i zaposlenicima općine zahvalio na suradnji.

Nazočnima se u ime gradonačelnika i općinskih načelnika obratio Općinski načelnik Općine Kalinovac gospodin Branko Sobota, Župan Koprivničko-križevačke županije gospodin Darko Koren i saborski zastupnik i načelnik Općine Gola gospodin Stjepan Milinković.

Na sjednici su dodjeljena općinska javna priznanja zaslužnim društvima i pojedincima. Zlatne plakete uručio je općinski načelnik uz prigodno kratko upoznavanje sa radom dobitnika:

JAVNO PRIZNANJE ZLATNA PLAKETA NA PODRUČJU KULTURE dodjeljeno je

HRVATSKOM PJEVAČKOM DRUŠTVU FERDO RUSAN povodom 130.-e obljetnice postojanja i rada

Hrvatsko pjevačko društvo „Ferdo Rusan“ Virje osnovano je 1884. godine te je kroz svoju povijest  do danas jedan od nositelja kulturnog i društvenog života u Virju. Društvo danas okuplja 130 aktivnih članova kroz folkornu sekciju, dječju folklornu sekciju, mješoviti zbor, mali zbor, tamburašku i likovnu sekciju s kojima sudjeluje na brojnim kulturnim događanjima općine, županije ali i Republike Hrvatske. Dobitnici su brojnih priznanja i zahvalnica od kojih se naročito izdvaja Povelja Hrvatskog sabora za kulturu te Priznanje Koprivničko-križevačke županije.

U znak zahvale za dugogodišnji kontinuirani rad i značajan doprinos očuvanju tradicije i kulturne baštine, dodjeljena je Zlatna plaketa za kulturu.

Zlatku plaketu je ispred Društva preuzeo predsjednik HPD „Ferdo Rusan“, gospodin Josip Petričec.

JAVNO PRIZNANJE ZLATNA PLAKETA NA PODRUČJU DRUŠTVENIH DJELATNOSTI dodjeljena je

UDRUZI ŽENA HAMPOVICA povodom 55.e obljetnice postojanja i rada.

Udruga žena Hampovica osnovana je 1959. godine te kroz svoju povijest okuplja žene različitih uzrasta kao jedan od nositelja društvenog i kulturnog života u Hampovici. Udruga ima 30 članica koje svoja znanja o tradicijskim rukotvorinama i domaćim proizvodima prenose na mlađe naraštaje te ih na taj način čuvaju od zaborava. Udruga sudjeluje na brojnim manifestacijama u široj okolici, izložbama kolača i ručnih radova, pomaže razne aktivnosti u selu, brine za starije i nemoćne osobe, sudjeluje u humanitarnim akcijama te brine o uređenju mjesta i očuvanju tradicije i kulturne baštine.

U ime Udruge, Zlatnu plaketu je preuzela predsjednica gospođa Ivana Rožman

JAVNO PRIZNANJE ZLATNA PLAKETA NA PODRUČJU DRUŠTVENIH DJELATNOSTI dodjeljena je

UDRUZI VINOGRADARA, VOĆARA I PČELARA OPĆINE VIRJE povodom 10.e obljetnice postojanja i rada.

Udruga vinogradara, voćara i pčelara Općine Virje službeno je osnovana prije desetak godina iako kao udruga okuplja stanovništvo oko zajedničkih interesa i duži niz godina.

Osnovana je s  ciljem  okupljanja vinogradara, voćara i pčelara na području Općine Virje radi lakše i kvalitetnije edukacije o proizvodnji navedenih djelatnosti,   podizanju kvalitete krajnjih proizvoda  proizvođača grožđa, vina, voća, meda i drugih pripadajućih proizvoda te se može tvrditi da Udruga uspješno ispunjava svoj cilj.

Značajan je doprinos Udruge vinogradara, voćara i pčelara Općine Virje na promoviranju Općine Virje kroz sudjelovanje i osvajanje zlatnih odličja na brojnim manifestacijama i izložbama ne samo na razini Koprivničko-križevačke županije  već diljem Republike Hrvatske.

U ime Udruge, Zlatnu plaketu je preuzeo predsjednik gospodin Marijan Cepetić da pristupi i preuzme plaketu.

JAVNO PRIZNANJE ZLATNA PLAKETA NA PODRUČJU TEHNIČKE KULTURE dodjeljena je

IVANČICI TURKOVIĆ zbog doprinosa očuvanju tradicije tkanja i kulturne baštine.

Gospođa Ivančica Turković je rođena 1947. u Virju te je kao rođena virovka odana tradiciji ovoga kraja koju njeguje i čuva od zaborava sve do danas. Gospođa Turković izrađuje tkalačke rukotvorine na tradicijski način, sudjeluje na izložbama domaćih proizvoda i rukotvorina  kao članica Društva „Naša djeca“ Virje čiji je dugogodišnji aktivni član, ali i samostalno, prezentira rad na tkalačkom stanu i kolovratu a sve s ciljem očuvanja tradicije tkanja i zaštite kulturne baštine.

Gospođa Turković preuzela  je Zlatnu plaketu.

JAVNO PRIZNANJE ZLATNA PLAKETA NA PODRUČJU DRUŠTVENIH DJELATNOSTI dodjeljena je

MAJI ŠOŠ zbog svestrane društvene aktivnosti.

Gospođa Maja Šoš rođena je 1977. godine a živi i radi u Hampovici kao diplomirana učiteljica razredne nastave u Područnoj školi Hampovica. Članica je Društva žena Virje a već više od 10 godina obnaša dužnost predsjednice te kao najistaknutija članica Društva potiče razne aktivnosti od sudjelovanja u izložbama kolača,  društvenim događanjima na području općine, humanitarnim akcijama do sakupljanja recepata i uređivanja knjižice kolača. Zbog njezine svestrane aktivnosti na području društvenih djelatnosti te kao poticaj daljnjem radu, gospođi Šoš se dodjeljeno je ovo općinsko priznanje.

Gospođu Šoš preuzela je Zlatnu plaketu.

JAVNO PRIZNANJE ZLATNA PLAKETA NA PODRUČJU  VATROGASTVA I LIMENE GLAZBE dodjeljeno je

MIROSLAVU TKALČECU.

Gospodin Miroslav Tkalčec rođen je 1969. godine, živi u Virju te je već od svoje 10. godine aktivan član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Virje i Limene glazbe Dobrovoljnog vatrogasnog društva Virje.

Za svoj rad i zalaganje u vatrogasnom društvu primio je brojne zahvalnice, a u Limenoj glazbi posebno je značajan njegov doprinos prenošenju znanja i pozitivnog odnosa prema glazbi te prijateljskog odnosa među glazbenicima. Član je i Rogista Koprivničko-križevačke županije s kojima ima niz uspješnih nastupa. Kao poticaj daljnjem radu, dodjeljeno je ovo općinsko priznanje.

Gospodin Tkalčec je  Zlatnu plaketu preuzeo po završetku svečanosti.

JAVNO PRIZNANJE ZLATNA PLAKETA NA PODRUČJU VATROGASTVA dodjeljeno je

ZLATKU VUKRESU.

Gospodin Zlatko Vukres rođen je 1968.godine a od 1980. godine je član  Dobrovoljnog vatrogasnog društva Rakitnica. Svojim marljivim radom, zalaganjem  te osposobljavanjem, napredovao je do zvanja vatrogasnog časnika I. klase te je danas predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Rakitnica i tajnik Vatrogasne zajednice Općine Virje. Kroz svoj dugogodišnji rad obavljao je niz značajnih funkcija na području vatrogastva i vatrogasnih organizacija, obučava kao predavač za vatrogasna zvanja te dobiva  brojna vatrogasna priznanja i medalje. Zbog njegovog značajnog doprinosa razvoju vatrogastva na području općine Virje te očuvanju tradicije vatrogastva, dodjeljeno je ovo općinsko priznanje.

Gospodin Vukres preuzeo je Zlatnu plaketu.

Na kraju svečane sjednice, predsjednik Odbora Martinjski dani i zamjenik načelnika gospodin Davor Čižmešinkin zahvalio je članovima Odbora na radu, općinskom načelniku na podršci tijekom priprema događanja, svim udrugama i društvima kao i pojedincima i sponzorima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji i pripremi te na kraju svim posjetiteljima ovogodišnjih Martinjskih dana.

U glazbenom dijelu Svečane sjednice gosti su mogli uživati u nastupu Dječje folkorne sekcije i Mješovitog zbora HPD „Ferdo Rusan“ Virje.

Skip to content