Općina Virje

Novosti


Natrag

Sudjelovanje u akciji Globathona i Lige protiv raka Koprivničko-križevačke županije

  • Novosti
  • Objavljeno: Utorak, 24. travnja 2018.

#

U subotu, 21. travnja 2018. općinski načelnik Mirko Perok bio je jedan od domaćina održavanju 5. Hrvatskog Globathona, javne zdravstvene akcije ili pokreta protiv ginekološkog raka. U akciji je sudjelovala Liga protiv raka Koprivničko-križevačke županije i dožupan Koprivničko-križevačke županije, dipl.ing. Ratimir Ljubić.  Ova akcija održava se u preko 80 zemalja diljem svijeta. Kretanjem se želi upozoriti na problem velikog broja žena koje obolijevaju i na žalost u velikom broju umiru od raka u ginekološkom području. Prema globalnoj statistici ginekološki rak sudjeluje u 19% od 5.1 milijun  novih slučajeva raka u žena u jednoj godini, a na žalost uzrokuje 2.9 milijuna smrti.

Protiv ovog „tihog ubojice“ treba progovoriti „glasno“ kako bi se ujedinili svi oni koji mogu pomoći u podizanju svijesti o potrebi preventivnih programa i time spasiti velik broj žena.

U Šemovcima okupilo se oko 30-ak „hodača“. Prelijepe sunčane subote, sudionici su hodali po pitomim obroncima Bilogore, uživali u lijepoj prirodi, gostoljubivosti vinogradara iz Šemovaca i Molvi, slušali o povijesti mjesta Šemovci. Govorilo se o ciljevima Globathona i problemu ginekološkog raka. Prema podacima iz Registra za rak, koji vodi Hrvatski zavod za javnoj zdravstvo u 2015. godini od raka tijela maternice, koji je ujedno  i najčešći ginekološki rak oboljelo je 659 žena, od raka vrata maternice 280, a od raka jajnika 431. Prema broju novih slučajeva ginekološkog raka nalazimo se u Europskom prosjeku, ali ono što treba potaknuti na akciju su podaci koji govore da preživljavanje žena koje boluju od ginekološkog raka je ispod prosjeka razvijenih zemalja i nema tendenciju pada.

U ime Lige protiv raka Koprivničko-križevačke županije, dr Željko Odobašić zahvaljuje svima koji su hodali i koji su sudjelovali u organizaciji, a posebno domaćinima u vinogradima u Šemovcima.

Skip to content