Općina Virje

Novosti


Natrag

Prvo konjsko oranje i prikaz od obrade do sjetve

  • Novosti
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 10. listopada 2016.

#

Konjogojska udruga „Prekodravlje“ iz Gole ove nedjelje po prvi puta je organizirala manifestaciju pod nazivom „Kak su delali naši stari“ i to kao oranje s konjima te pripremu zemlje za sjetvu i samu sjetvu pšenice i kukuruza s alatima koje su koristirili naši djedovi pa čak i pradjedovi i prabake. Virovski konjanici rado su se odazvali njihovom pozivu i tako uveličali sam prikaz radova sa svojim konjima.

Nakon što su uzorali parcelu na način kako se to radilo prije dolaska traktora konje su zapregnuli za stare brane te povlačili oranicu,nakon tog s valjkom poravnali zemlju i naposljetku sa starim sijačicama zasadili pšenicu i kukuruz. Nakon završena posla žene (Društvo žena iz Gole) su, kao nekad naše bake, donijele ručak na polje da bi se težaki najeli.

Ideja i cilj ovog prikaza je bila pokazati mladima, a i podsjetiti one nešto starije kako su se nekad mukotrpnim radom obavljali poljoprivredni poslovi.

Nadamo se da će ova manifestacija prerasti u tradiciju a Virovski konjanici se svakako planiraju odazvati i slijedeći put, a možda nešto slično organizirati i u Virju za naše mještane.

Skip to content