Općina Virje

Novosti


Natrag

Projekt stopa Sv. Martina

  • Novosti
  • Objavljeno: Petak, 30. kolovoza 2013.

#

Općina Virje je kao član Kulturnog centra sv. Martin – Hrvatska  još 2008. godine postavila Stopu sv. Martina na Župnoj crkvi sv. Martina te je time Virje  upisano u kartu hrvatskih i europskih martinskih mjesta koja štuju sveca svetog Martina.

U povodu 1700-te obljetnice rođenja svetoga Martina, 2016. godine, u pripremi je organizacija međunarodnog znanstveno-stručnog skupa „Putovima europske nematerijalne baštine u 21. stoljeću: sveti Martin, simbol dijeljenja“. Organizatori skupa su Kulturni centar sv. Martin – Hrvatska, Institut za etnologiju i folkloristiku, Europska mreža Kulturnih centara sv. Martina te Hrvatsko katoličko sveučilište pod pokroviteljstvom hrvatskog ogranka UNESCO-a.

Uoči početka znanstveno-stručnog programa, 3. listopada 2013. na Martin Bregu u Dugom selu je predviđen doček gospodina Huberta Morela, francuskog umirovljenika koji već dugo godina hoda putevima sv. Martina. Prvog kolovoza krenuo je pješke iz Lyona, sljedeći Via Sancti Martini, put koji spaja francuski grad Tours gdje je sv. Martin pokopan i mađarski Szombathely gdje je svetac rođen. Po prvi puta će se prohodati „hrvatski martinski put“, spajajući hrvatska martinska mjesta Sveti Martin na Muri, Podturen, Varaždinske toplice, Martijanec, Breznički Hum i Dugo selo.

Općina Virje će se priključiti dočeku prvih martinskih hodača 3.10.2013. u Martin Bregu u Dugom selu sa Martincima i Virovskih konjacima koji će upriličiti prikaz dijeljenja martinskog plašta. Na taj način će Virje predstaviti svoj jedinstveni običaj prikaza milosrđa.

U suradnji s Kulturnim centrom sv. Martin – Hrvatska organizirat će se postavljanje informativne ploče o Stopi sv. Martina u parku ispred Župne crkve sv. Martina u Virju.

Skip to content