Općina Virje

Novosti


Natrag

Preminuo Ivan Levačić – najbolji hrvatski biciklist svih vremena

  • Novosti
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 10. srpnja 2023.

#

U 92. godini života u petak, 7. srpnja 2023., je preminuo legendarni hrvatski biciklist Ivan Levačić, sudionik Olimpijskih igara u Rimu 1960. godine.

Ivan Levačić Maconja rođen je u Virju 25. kolovoza 1931. godine. Njegova bogata športska karijera bila je čudnovata, puna uspona i padova i neobičnih situacija. Kao šesnaestogodišnjak počeo je voziti 1947. godine rabljeni bicikl marke Puch, koji je kupio od svoga prvog zarađenog novca. Zanimljivo je da na njem vozio utrke sve do 1956. godine. Prvu utrku vozio je u rodnome Virju 1949. godine. Budući da nije bio član nijednog biciklističkog kluba, startao je s posljednjeg mjesta. Na kraju je stigao prvi za pola kruga ispred ostalih, od ukupno 10 krugova. Iste godine postao je članom biciklističkog kluba „Podravac“ u Virju. Godine 1950. osvojio je prvenstvo Hrvatske za „kontraše“, i to deset minuta prije drugoplasiranoga, a nagodinu i prvenstvo za juniore, tada već kao član zagrebačkog  „Dinama“. Osim za „Podravac“ i „Dinamo“ vozio je i za koprivnički „Torpedo“, te za „Karlovac i tamošnji „Metalac“.

Sedam godina zaredom nastupao je na utrci „Kroz Jugoslaviju“, a na utrci najboljih biciklista amatera „Tour del’ Avenir“ u Francuskoj 1961. bio je peti. Najveći uspjeh svakako je nastup na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. godine. Sedam puta nastupio je na utrci Berlin-Prag-Varšava, a četiri puta na svjetskim prvenstvima u cestovnoj vožnji. Dvostruki je seniorski prvak Hrvatske 1958. i 1961. godine. Bio je vozač neiscrpne snage i upornosti, unatoč nekoliko teških padova. Prema mišljenju „Sportskih novosti“, Ivan Levačić je najbolji hrvatski biciklist svih vremena, a ponosni smo što je potekao iz Virja.

Tri puta je proglašen za najboljeg sportaša Karlovca, a 2000. godine biran je i među najbolje sportaše Karlovačke županije 20. stoljeća.

2001. godine, Ivan Levačić je proglašen počasnim građaninom Općine Virje. U povodu 75. godišnjice njegova rođenja u Virju su Osnovna škola Viktora Šignjara i Športsko društvo Podravac podigli i spomen ploču.

Posljednji ispraćaj Ivana Levačića bit će u utorak, 11. srpnja 2023. u 12.30 sati, na karlovačkom groblju na Dubovcu.

Skip to content