Općina Virje

Novosti


Natrag

Otkrivanje spomen-ploča Lambertu Žerdiku i Franji Lugariću u Virju

  • Novosti
  • Objavljeno: Utorak, 16. prosinca 2014.

#

U nedjelju, 14. prosinca 2014. otkrivene su dvije spomen-ploče u Virju. Naime, na inicijativu Zmajskog stola u Križevcima, Družba ”Braća hrvatskoga zmaja” i Općina Virje zajedno su postavili spomen-ploče  dvojici zaslužnih sugrađana koji su na određeni način ostavili trajni pečat Virju. Prvi, kojemu je otkrivena ploča, je Lambert Žerdik ( 1846.-1924.), šumarski nadzornik i savjetnik koji je službovao od Varaždina do Donjeg Miholjca, bilježio i objavljivao mnoge tekstove i izvještaje s područja šumarstva i lovstva, a za Virje je zaslužan jer je 1910. godine osmislio i dao zasaditi te urediti u francuskom stilu park oko crkve. Park je imao plinsku rasvjetu i bio je ograđen lijepom ogradom kao što je  bilo uobičajeno u to vrijeme.

Žerdik je nakon umirovljenja došao živjeti u Virje, a kćerka mu je bila udata za poznatog virovskog ljekarnika Dragutina Jansona. Obitelj je pokopana na virovskom groblju, a ploča je postavljena uz park, na zgradi stare škole u povodu 90. obljetnice Žerdikove smrti.

O Lambertu Žerdiku govorio je nakon intoniranja himne Dražen Podravec, Zmaj Virovski od Stare Gore, a ploču su otkrili načelnik Općine Virje Mirko Perok i pročelnik Zmajskog stola u Križevcima Zoran Homen, Zmaj Bokeljski.

Druga ploča postavljena je na spomen Franji Lugariću (1824.- 1902.), virovskom učitelju, školskom ravnatelju, orguljašu i osnivaču HPD-a Ferdo Rusan u Virju. Ploču su, uz Družbu ”Braća hrvatskoga zmaja” i Općinu Virje, postavili i zahvalni članovi Hrvatskoga pjevačkog društva Ferde Rusana u povodu 130. godišnjice osnutka svojega Društva.

Lugarić je kao mladi učitelj s 20 godina starosti došao u Virje u kojem je ostao sve do svoje smrti. Na glazbenom planu usko je surađivao s poznatim ilircem, tada upravo umirovljenim, Ferdom Rusanom. Lugarić se isticao u svojem pedagoškom radu za što je i odlikovan, a 1875. postaje županijski školski nadzornik. Posebno je brinuo za školske knjižnice bez kojih je, po njegovom mišljenju, bilo nemoguće širiti znanje. Godine 1884. osniva Hrvatsko pjevačko društvo koje dobiva ime Ferdo Rusan, po njegovom prijatelju i suradniku. Istovremeno se zalagao za podizanje spomenika Rusanu u mjesnom parku koji je i otkriven 1886. godine.

Nakon njegove smrti 1902. organiziran je veličanstveni ispraćaj do virovskog groblja gdje je Lugarić pokopan u obiteljskoj grobnici. Njegovim imenom prozvana je ulica u kojoj je živio, a upravo na njegovoj bivšoj kući otkrivena je spomen-ploča u povodu 190. obljetnice rođenja i 130. obljetnice osnivanja HPD-a Ferde Rusana.

O Franji Lugariću nakon intoniranja himne u izvođenju mješovitog zbora HPD-a Ferde Rusana okupljenima je govorio  Dražen Podravec, Zmaj Virovski od Stare Gore, a ploču je otkrio načelnik Općine Mirko Perok s tajnicom HPD- a Ivankom Novaković. Obje ploče blagoslovio je virovski župnik Ivica Bačani.

Pročelnik Zmajskog stola u Križevcima zahvalio je svima koji su omogućili postavljanje spomen-ploča i sudjelovali u njihovom otkrivanju,  a posebno Klesarstvu Matvej iz Virja u vlasništvu Marine Matvej, Zmajice Virovsko-podravske, koja je izradila obje ploče.

 

 

 

 

Skip to content