Općina Virje

Novosti


Natrag

Općina Virje uspješno završila projekt izgradnje bežične mreže i besplatan pristup Internetu – WiFi4EU

  • Novosti
  • Objavljeno: Utorak, 28. travnja 2020.

#

Ovih dana je na području općine Virje instalirana sva oprema za bežični besplatni pristup Internetu te je INEA – agencija Europske komisije izvršila provjeru i potvrdila ispravnost instalirane opreme.  

Inicijativa WiFi4EU programa je potpora Europske komisije za omogućavanje besplatnog pristupa internetu krajnjim korisnicima u unutarnjim i vanjskim javnim površinama, kao što su škole, vrtići, tržnice, knjižnice, javni parkovi i trgovi te slične javne površine.

Općina Virje je u rujnu 2019. godine predala prijavu na natječaj Europske unije WiFi4EU za korištenje bespovratnih sredstava u iznosu 15.000 eura za nabavu opreme i instalaciju bežićnog interneta a 31.10.2019.  potpisan je Sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru instrumenta za povezivanje Europe (CEF) Program WiFi4EU br. INEA/CEF/WiFi4EU/3-2019/029723-007058.

Po provedenom postupku jednostavne nabave za izvođača je izabran Pro-PING d.o.o. Pitomača. Ugovor o izgradnji bežične mreže za pristup internetu na području općine Virje, potpisan je 10.03.2020. godine po provedenom postupku jednostavne nabave a ugovor su potpisali  Mirko Perok, načelnik općine Virje i Danijel Begović, direktor tvrtke Pro-PING.  

U okviru projekta  WiFi4EU nabavljena je oprema te je instaliran bežični Internet s ukupno 13 pristupnih točaka u općini Virje, od čega 8 vanjskih te 5 unutarnjih. Sve pristupne točke imaju otvoren pristup Internetu s brzinama od minimalno 30 Mbit/s.

Pristup WiFi4EU bežičnom internetu moguć je na više javnih površina u Virju i to: zgrada Općine Virje, društveni dom, knjižnica, dječji vrtić, tržnica, park, sportski tereni i zgrada stare općine. U mjestima Šemovci, Hampovica i Miholjanec bežična mreža dostupna je ispred društvenih domova. Pristup je za korisnike besplatan a troškove prometa snosi Općina Virje.

Skip to content