Općina Virje

Novosti


Natrag

Općina Virje i Pro-Ping Telekom potpisali ugovor za izgradnju bežične mreže za pristup Internetu

  • Novosti
  • Objavljeno: Utorak, 10. ožujka 2020.

#

Virje, 10. ožujka 2020. godine – U sklopu projekta WiFi4EU predviđena je nabava opreme i instaliranje bežičnog Interneta s ukupno 13 pristupnih točaka u općini Virje, od čega 8 vanjskih te 5 unutarnjih. Sve pristupne točke imat će otvoren pristup Internetu s brzinama od minimalno 30 Mbit/s.

Inicijativa WiFi4EU programa je potpora Europske komisije za omogućavanje besplatnog pristupa internetu krajnjim korisnicima u unutarnjim i vanjskim javnim površinama, kao što su škole, vrtići, tržnice, knjižnice, javni parkovi i trgovi te slične javne površine.

Ugovor o izgradnji bežične mreže za pristup internetu na području općine Virje, potpisali su Mirko Perok, načelnik općine Virje i Danijel Begović, direktor tvrtke Pro-Ping. Projektom je predviđena izgradnja bežične mrežne infrastrukture u naseljima Virje, Šemovci, Hampovica i Miholjanec.

Pro-Ping Telekom je osnovan 2010. godine  jedna je od brzo rastućih komunikacijskih tvrtki na hrvatskom tržištu. Pro-Ping je pružatelj telekomunikacijskih usluga nove generacije baziranog na vlastitoj bežičnoj i optičkoj mrežnoj infrastrukturi. Glavne usluge koje tvrtka nudi su: pristup Internetu, digitalna televizija i telefon. Do sada je tvrtka Pro-Ping potpisala ugovore za izgradnju bežične mreže kroz WiFi4EU projekt s općinama Bukovlje, Suhopolje, Pitomača, Molve, Novigrad Podravski i Kalinovac.

Općina Virje je u rujnu 2019. godine predala prijavu na natječaj Europske unije WiFi4EU za korištenje bespovratnih sredstava u iznosu 15.000 eura za nabavu opreme i instalaciju bežićnog interneta a 31.10.2019.  potpisan je Sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru instrumenta za povezivanje Europe (CEF) Program WiFi4EU br. INEA/CEF/WiFi4EU/3-2019/029723-007058.

Po realizaciji projekta bežićnim internetom će biti  pokriveno više javnih površina u Virju i to: zgrada Općine Virje, društveni dom, knjižnica, dječji vrtić, tržnica, park, sportski tereni i zgrada stare općine. U mjestima Šemovci, Hampovica i Miholjanec bežična mreža bit će dostupna ispred društvenih domova te unutar samog doma u Šemovcima.

Program WiFi4EU izvanredna je prilika da manja mjesta omoguće svojim sumještanima i gostima besplatan pristup Internetu na javnim površinama. Prepoznali smo ovu inicijativu te se prijavili na projekt Europske unije želeći podići kvalitetu života i boravka u našim naseljima. Besplatan Internet bit će dostupan na lokacijama na kojima se najčešće okuplja velik broj ljudi. Za izvođača je u postupku jednostavne nabave izabran Pro-Ping Telekom koji je već radio na ovakvim projektima te imaju iskustva i potrebna znanja u implementaciji ovakvih rješenja.” – izjavio Mirko Perok, načelnik općine Virje.

Skip to content