Općina Virje

Novosti


Natrag

Općina Virje dobila titulu Općina Virje – prijatelj djece

  • Novosti
  • Objavljeno: Četvrtak, 16. prosinca 2021.

#

Dana 15.12.2021. održano je tematsko i svečano savjetovanje i proglašenje naj-akcija i  gradova i općina prijatelja djece u 2021. godini. Svečanosti su u ime Općine Virje prisustvovali općinski načelnik Mirko Perok i Kristina Filipović, pročelnica u Općini Virje i predsjednica Koordinacijskog odbora akcije općina prijatelj djece.

Gradovi i općine – prijatelji djece je izvorno hrvatska akcija potaknuta idejama i iskustvima koja su se krajem 20. stoljeća poduzimala u svijetu za dobrobit djece. U Hrvatskoj se započela provoditi krajem 1999. godine a vodi je Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske i  Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju pod pokroviteljstvom Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Na inicijativu Društva „Naša djeca“ Virje i predsjednice Danijele Večenaj i uz podršku općinskog načelnika Mirka Peroka u Općini Virje je početkom 2019. godine pokrenut postupak za uključivanje u ovu akciju. Općina Virje kontinuirano godinama značajno ulaže u djecu od rođenja, u predškolski odgoj, školovanje u osnovnoj školi, glazbenoj školi, do srednjoškolskog i akademskog obrazovanja kroz kreditiranje i stipendiranje te pomoći mladim obiteljima. Također,  može se pohvaliti radom s djecom i za djecu koje provode brojne udruge na području općine, a ova akcija je omogućila dodatno poboljšanje i ujedinjenje svih udruga i Općine u ostvarivanju prava i potreba djece. Akcija motivira odrasle, potiče lokalnu zajednicu da ulaže u usluge za djecu, sigurno i zdravo okruženje, zdravlje, obrazovanje, kulturu, sport, slobodno vrijeme djece te da pruža podršku roditeljima u odgoju djece.

Kao prvi korak, Općinsko vijeće Općine Virje je donijelo Odluku o uključenju u akciju, zatim je imenovan Koordinacijski odbor u koji su uključeni predstavnici udruga i ustanova koje rade s djecom ( Društvo Naša djeca Virje, Dječji vrtić Zrno, Narodna knjižnica Virje, HPD Ferdo Rusan, SD Podravac, OŠ prof. F. V. Šignjar Virje) i koji je nositelj provedbe akcije. Od tada pa do danas, osim konkretnog rada za djecu i s djecom, radilo se intenzivno i na aktivnostima usmjerenim na izvještavanju javnosti, vidljivosti rada s djecom i izvještavanje Središnjeg koordinacijskog odbora Saveza društava Naša djeca Hrvatske. Nakon što je, 30. ožujka 2021. Općina postala kandidat za stjecanje titule Općina – prijatelj djece, učenici od 4 do 8 razreda OŠ prof. F. V. Šignjar Virje su sudjelovali u anketi koju je provodilo nezavisno tijelo Insitut za društvena istraživanja Zagreb u školi, a tiče se zadovoljstva djece u našoj sredini. Isto tako, Agencija Plus provodila je anketu s roditeljima na istu temu. Obje ankete pokazale su visoku razinu zadovoljstva mladih obitelji i roditelja brigom o djeci i uslugama na području općine.

Općina Virje je prva općina u Koprivničko-križevačkoj županiji, uz gradove Koprivnicu i Križevce koja je dobila status prijatelja djece. Stjecanje ove prestižne titule, Općini Virje, ustanovama i udrugama na području Općine  je ne samo priznanje za dosadašnji rad s djecom nego i obaveza za daljnje aktivnosti u promicanju prava, zadovoljavanju potreba i poboljšanju uvjeta života djece.

Zahvaljujemo Savezu društava „Naša djeca“ Hrvatske, Središnjem koordinacijskom odboru akcije gradovi i općine – prijatelji djece, članovima Koordinacijskog odbora akcije općina – prijatelj djece za Općinu Virje, ustanovama i društvima s područja Općine i svim pojedincima koji su doprinjeli stjecanju titule

OPĆINA VIRJE – PRIJATELJ DJECE!

Povelja Općini Virje za uspješno provedenu NAJ-AKCIJU 2021.

Kao jedna od brojnih aktivnosti koje se na području Općine provode za djecu i s djecom,  na natječaj Saveza  društava Naša djeca kao Naj-akcija 2021., prijavljen je virtualni projekt  Knjigom, kazalištem i filmom podržimo djecu u novom normalnom odrastanju .

       Projekt je nastao u suradnji Općine Virje, Dječjeg vrtića Zrno Virje, OŠ prof. Franje Viktora Šignjara Virje, Glumišne družine Virje te brojnih roditelja volontera i djece s ciljem da u blagdansko adventsko vrijeme  pruži obiteljima sadržaje za provođenje zajedničkog vremena s djecom u smijehu, veselju, učenju i bezbrižnom, no odgovornom pripremanju za Božić. Kroz četiri petka tijekom adventa, izmijenjivali su se filmovi/priče odnosno čestitka povodom paljenja adventskih svijeća i Božića.  https://sites.google.com/view/glumisnadruzinavirje/početna-stranica

Istom prilikom, na svečanosti 15.12.2021., Središnji koordinacijski odbor akcije gradovi i općine – prijatelji djece kojeg čine predstavnici Saveza društava „Naša djeca„ Hrvatske, Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju, Ureda UNICEF-a, Udruge gradova, Hrvatske zajednice općina, Hrvatske zajednice županija i koordinatora iz gradova i općina, prepoznao je ovaj projekt kao projekt koji doprinosi kvaliteti života i mentalnog zdravlja djece te je Općini Virje dodjeljena POVELJA za uspješno provedenu NAJ-AKCIJU 2021. pod nazivom

Knjigom, kazalištem i filmom podržimo djecu u novom normalnom odrastanju .

Čestitamo i zahvaljujemo svim sudionicima projekta!

Skip to content