Općina Virje

Novosti


Natrag

Održana sjednica Općinskog vijeća Općine Virje

  • Novosti
  • Objavljeno: Četvrtak, 12. studenoga 2020.

#

Povodom Dana Općine i blagdana sv. Martina, nebeskog zaštitnika Općine Virje, 11. studenoga 2020. održana je Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Virje u novouređenom društvenom domu u Virju.

Nažalost, zbog situacije s epidemijom Covid 19, radi sprječavanja širenja zaraze, ovogodišnji Martinjski dani Općine Virje nisu se mogli održavati te je Dan općine obilježen u skromnom i smanjenom obimu, Svečanom svetom misom i održavanjem Svečane sjednice u potpunosti u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama.

Sjednici su, uz domaćine, načelnika Mirka Peroka, zamjenika Davora Čižmešinkina i članove Općinskog vijeća, prisustvovali župan Darko Koren, zamjenik župana  Ratimir Ljubića, pročelnica Ureda župana Melita Ivančić te načelnica općine Hlebine Božica Trnski.

U svojem govoru, općinski načelnik Mirko Perok upoznao je prisutne s projektima i aktivnostima općine tijekom godine, od Martinja do Martinja. Posebno je izdvojio događaje na koje smo iznimno ponosni: snimanje emisije Lijepom našom, posjet predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović Virju, potpis ugovora uz predsjednika Vlade RH, gosp. Andreja Plenkovića, za projekt aglomeracije koji se odnosi na izgradnju kanalizacije u mjestima Šemovci i Hampovica u vrijednosti 27 milijuna kuna. Također smo ponosni i na nagradu Suncokret ruralnog turizma Hrvatske koju smo primili za Virovsku prkačijadu, prvi europski festival malih tradicionalnih kolača, prepoznatu na nacionalnoj razini kao manifestaciju iznimne kvalitete. Nagrada je uručena 28. siječnja 2020. godine od tadašnjeg ministra turizma Garija Cappellija uz prisustvo i našeg Župana g. Korena. Virovska prkačijada je ove godine provedena na virtualan način zahvaljujući inovativnosti i kreativnosti Turističke zajednice područja „Središnja Podravina“ i ostalih sudionika, a naročito uz pomoć  vjernog pratitelja i sponzora, kompanije „Podravka“ i našeg Virovca Dražena Đuriševića.  

Od provedenih projekata izdvojio je asfaltiranje Miholjanske ulice novim slojem asfalta u suradnji sa Županijskom upravom za ceste, unutrašnje uređenje društvenog doma 1. faza u vrijednosti 1.1 mil kuna uz sufinanciranje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, te dovršetak sanacije nogostupa u ulici Mitrovica uz sufinanciranje Ministarstva graditeljstva i Županije.

Završen je projekt WiFi4EU financiran od Europske unije kojim je omogućen besplatni internet na javnim površinama sa 8 vanjskih te 5 unutarnjih pristupnih točki. Nadalje, obnovili smo hortikulturu na grobljima sadnjom nekoliko stotina novih sadnica tuja te više manjih investicijskih zahvata na uređenjima objekata i puteva u svim naseljima općine.

U tijeku je zamjena krovišta na društvenom domu Donjim Zdjelicama, a započet će i zamjena krovišta na zgradi budućeg hostela u Virju financirano iz Proračuna općine.

            U ovim novonastalim okolnostima od velikog značaja za mještane starije životne dobi bio je program „Zaželi – provedi“ kroz koji smo organizirali brigu za starije i nemoćne te dostavu svih potrebnih živežnih namjernica. Osim djelatnica programa Zaželi u ispomoć su dolazili volonteri i djelatnici Općine te su zajedničkim snagama odrađivali sve zahtjeve naših mještana. Uz pomoć PORA – Razvojne agencije Podravina i Prigorja prijavili smo nastavak programa te ovih dana očekujemo potpisivanje ugovora za provođenje nastavka programa za narednih godinu dana.

Također se i nadalje radi na projektu dobivanja statusa Općina Virje – prijatelj djece zajedno s Društvom Naša djeca Virje kroz sve moguće aktivnosti za djecu i s djecom, a  čime bi bili prva općina u Koprivničko-križevačkoj županiji sa tim statusom. 

Sve ostale kulturne, sportske i društvene aktivnosti odvijale su se u manjem obujmu, u skladu sa preporukama Stožera civilne zaštite RH.

Općina i nadalje pomaže mladim obiteljima u rješavanju stambenog pitanja preko pomoći pri kupnji nekretnine, ulaganje u nekretninu i priključenja na sustav odvodnje i vodoopskrbe. Kroz  četiri godine provođenja ovog programa financirali smo brojne obitelji s više od 2,5   milijuna kuna. Rezultat koji vjerujem da smo ostvarili, a koji nas sve iznimno veseli,  je bolja demografska slika Općine, što dokazuje ovogodišnji upis 15-tak djece više u vrtić zbog čega smo morali aktivirati petu odgojnu skupinu i zaposliti dvije nove odgojiteljice.

Osim ovog programa, tu su i ostale pomoći mladima: sufinanciranje prijevoza učenika i smještaja u učeničkom domu, naknada za novorođeno dijete, studenski i đački kredite, sufinanciranje glazbene škole i po novoj odluci Općinskog vijeća stipendiranje studenata deficitarnih zanimanja u Općini. Također su tu i pomoći za gospodarstvo, poduzetništvo i poljoprivredu a svi programi sufinanciranja predviđeni su proračunom za 2021. godinu. 

Načelnik je, zatim, kratko pobrojao i planirane projekte za 2021. godinu te naglasio da je Općina spremna za nove investicije i za kandidiranje i povlačenje sredstava iz EU fondova u novom financijskom razdoblju. 

Načelnik se na kraju svojeg obraćanja zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli da i ova poslovna godina za Općinu Virje bude uspješna, posebno Vladi RH, odnosno resornim ministarstvima, Županiji te vijećnicama i vijećnicima Općinskog vijeća na odličnoj suradnji. Zahvalio je i  svim djelatnicima i ravnateljicama naših ustanova na predanom radu i odgovornom ponašanju u ovim posebnim okolnostima te  djelatnicima Jedinstvenog upravnog odjela Općine na čelu sa pročelnicom Kristinom Filipović.  

Prisutnima su se obratili načelnica Općine Hlebine, gđa Božica Trnski koja je pohvalila razvojne projekte Općine Virje te istaknula da Općinu Virje često u svojem radu koristi kao primjer uspješnog rada te župan Koprivničko-križevačke županije, gosp. Darko Koren.

Župan Koren je u svojem govoru čestitao načelniku Općine Mirku Peroku i njegovim suradnicima na uspješnoj godini, na projektima koji su uspješno provedeni unatoč situaciji s pandemijom. Naglasio je kako Općina Virje stvarno može biti a to i jest, primjer drugim lokalnim zajednicama za uspješno vođenje općine, provođenje projekata i povlačenje sredstava iz državnog proračuna i EU sredstava.

U nastavku sjednice uručena su javna priznanja Zlatne plakete Općine Virje zaslužnim pojedincima: na području kulture Marici Počepan, dugogodišnjoj članici Kulturno umjetničkog društva Zvirišće Šemovci;  na  području vatrogastva  Goranu Matoničkinu, predsjedniku Vatrogasne zajednice Općine Virje, Vatrogasne zajednice Županije i  članu Predsjedništva Vatrogasne zajednice Hrvatske; na području brige o  djeci i humanitarnog rada Danici Vedriš, udomiteljici potrebite djece u programu udomiteljstva; Mirku Antoljaku, ultramaratoncu koji je kao peti završio ultramaraton Zagreb – Vukovar; Saši Rukelju, dugogodišnjem nogometnom treneru te Ženskom košarkaškom klubu Podravac Virje povodom 20. obljetnice postojanja i uspješnog rada, posebno radi uspjeha na prvenstvima Hrvatske.

Na kraju Svečane sjednice, predstavljen je ovogodišnji Virovski bobnjar koji izlazi  svake godine povodom Martinja. Bobnjar sadrži pregled projekata i aktivnosti općine i svih udruga i ustanova s područja općine, priče o istaknutim pojedincima i ostale zanimljivosti za prethodnu godinu od Martinja do Martinja.  

Skip to content