Općina Virje

Novosti


Natrag

Održana Početna konferencija projekta One Sun Connecting North and South vrijednog preko milijun eura

  • Novosti
  • Objavljeno: Srijeda, 24. kolovoza 2022.

#

U utorak, 23.8.2022. u prostorijama Enter – inkubatora kreativnih industrija u Koprivnici održana je Početna konferencija i predstavljanje projekta One Sun Connecting North and South u kojem je Općina Virje parner sa još 16 partnera.Početnoj konferenciji je prisustvovao općinski načelnik Mirko Perok, predstavnici drugih partnera, predstavnica veleposlanstva kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Homma Latif, predstavnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Mislav Kovač te ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjever Ivan Šimić.

Projekt je usmjeren na povećanje proizvodnje električne energije iz energije sunca u objektima javnog sektora u Republici Hrvatskoj, a partnerstvo uz Općine Virje uključuje i 16 hrvatskih gradova i općina, fakultet te Sveučilište u Stavangeru, Prirodoslovno-tehnološki fakultet, Odsjek za energetiku i naftu iz Norveške.

O projektu

Projekt One Sun Connecting North usmjeren je na povećanje proizvodnje električne energije iz energije sunca i jačanje suradnje između hrvatskih i norveških subjekata javnog i privatnog sektora i akademske zajednice.

Vrijednost projekta je 1.004.000 €, od toga 854.000 € bespovratno. Investicijski troškovi su 776.000 €, a taj se iznos odnosi na izgradnju solarnih elektrana.

Projekt će rezultirati procijenjenom godišnjom proizvodnjom od 981,87 MWh i smanjenjem godišnjih emisija CO2 od 155,72 tona. Provođenjem pilot projekata instalacije integriranih solarnih elektrana na 29 javnih zgrada u 16 gradova i općina u Hrvatskoj izravno će se povećati proizvodnja električne energije iz energije sunca i rezultirati smanjenjem emisija CO2. Objekti na kojima će biti provedeni pilot projekti uključuju zgrade škola, vrtića, fakulteta, sportske dvorane te ostale zgrade javne namjene.

U okviru projekta, Općina Virje  će izgraditi fotonaponsku elektranu  na zgradu Dječjeg vrtića Zrno Virje, ukupne instalirane snage 10,80 kVA.

Nositelj projekta je Regionalna energetska agencija Sjever

Istog dana, održan je i radni sastanak radi provedbe projekta na kojem je za Općinu Virje prisustvovala pročelnica Kristina Filipović kao voditelj projekta za Općinu Virje. Na sastanku su prisutni upoznati s hodogramom aktivnosti i obvezama tijekom projekta.  

Skip to content