Općina Virje

Novosti


Natrag

Održana Konferencija Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade “Doprinos JLP(R)S demografskoj revitalizaciji Koprivničko – križevačke županije

  • Novosti
  • Objavljeno: Srijeda, 30. ožujka 2022.

#

Dana 29. ožujka 2022. Općina Virje je bila domaćin i suorganizator Konferencije Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade “Doprinos JLP(R)S demografskoj revitalizaciji Koprivničko – križevačke županije“. Konferenciji je prisustvovala državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić sa suradnicima, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, načelnik Općine Virje Mirko Perok, te predstavnici jedinica lokalnih samouprava s područja županije, stručnjaci iz područja demografije te predstavnike javnih i državnih tijela koji su razmijenili iskustava te predstavili mjere koje provode na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini.

Konferencija u Općini Virje osma je konferencija na temu demografske revitalizacije, nakon prethodno održanih u Đakovu, Senju, Kninu, Topuskom, Trakošćanu, Klisu i Metkoviću. Lokalne demografske konferencije prilika su predstavnicima lokalne i regionalne samouprave predstaviti svoj rad po pitanju demografske revitalizacije, izazove s kojima se susreću i primjere dobre prakse koji su pokazali učinke u pojedinim sredinama.
 
U svojem uvodnom obraćanju, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić istaknula je da Središnji državni ured cijeni i podržava osviještenost lokalnih i regionalnih vlasti za demografsku obnovu svog područja te da rezultati popisa stanovništva stavljaju pred nas obvezu, kako na nacionalnoj, tako i na regionalnim i lokalnim razinama vlasti, analizirati učinke dosadašnjih demografskih mjera.

Nakon uvodnih govora načelnika Općine Virje Mirka Peroka i zamjenika župana Ratimira Ljubića,  održan je  panel kojeg je moderirao dr. sc. Mislav Rubić iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, a govornici su bili dr. sc. Krešimir Ivanda sa Sveučilišta u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Ivan Čipin sa Sveučilišta u Zagrebu i Borna Jurčević s Hrvatskog instituta za migracije i integracije, zamjenica gradonačelnika Grada Koprivnice Ksenija Ostriž, Stjepan Milinković, načelnik Općine Gola, Ivan Sabolić, načelnik Općine Legrad, Vjekoslav Maletić, načelnik Općine Ferdinandovac, Božica Trnski, načelnica Općine Hlebine i Mirko Perok, načelnik Općine Virje.
  
Načelnik Mirko Perok u svom izlaganju istaknuo je činjenicu se u Općini kontinuirano provode kapitalni i infrastrukturni projekti s ciljem da Virje bude uređena i privlačna općina za kvalitetan život djece, mladih i svih stanovnika. „Već duži niz godina provodimo demografske mjere koje pomažu roditeljima od rođenja djeteta do završetka njihova obrazovanja, a potom i mladim obiteljima u rješavanju njihova stambenog pitanja“ rekao je načelnik Perok.

Središnji državni ured za demografiju i mlade – Održana konferencija „Doprinos JLP(R)S demografskoj revitalizaciji Koprivničko – križevačke županije“ (gov.hr)

U Virju održana konferencija o demografskoj revitalizaciji Koprivničko-križevačke županije | Koprivničko-križevačka županija (kckzz.hr)

Skip to content