Općina Virje

Novosti


Natrag

Obilježavanje 200. obljetnice rođenja Franje Lugarića

  • Novosti
  • Objavljeno: Srijeda, 08. svibnja 2024.

#

U Virju će 9. svibnja 2024. biti obilježena 200. obljetnica rođenja Franje Lugarića, virovskog učitelja, školskog ravnatelja, orguljaša i osnivača Hrvatskog pjevačkog društva „Ferdo Rusan“. Pozivamo sve mještane da se okupe na ovom obilježavanju i tako odaju počast svojem znamenitom sumještaninu.

Obilježavanje ove obljetnice započet će okupljanjem kod spomen-ploče koja je postavljana na kući u kojoj je živio Franjo Lugarić u ulici koja nosi njegovo ime na broju 5 u 20 sati. Ploča je postavljena 2014. godine, a postavili su je Općina Virje, Hrvatsko pjevačko društvo „Ferdo Rusan“ i Družba „Braća Hrvatskoga Zmaja“. Stoga će i ovoga dana ondje biti predstavnici spomenute Općine Virje, HPD „Ferdo Rusan“ i Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“ – Zmajskog stola u Križevcima te će prigodnim govorima i postavljanjem vijenca podsjetiti na život i značaj Franje Lugariće koji je obilježio povijest Virja u drugoj polovini 19. stoljeća.

U organizaciju obilježavanja uključili su se i Ogranak Matice hrvatske iz Đurđevca te Zavičajni muzej iz Virja, Narodna knjižnica iz Virja i Osnovna škola prof. Franje Viktora Šignjara. Prigodni nastup izvest će članovi HPD „Ferdo Rusan“ u čast svojeg osnivača, a ujedno i u povodu svoje 140. obljetnice djelovanja.

Obilježavanje će se nastaviti na groblju svetog Jakoba u Virju gdje će se organizatori okupiti na Lugarićevom grobu te postaviti cvijeće i vijenac.

Podsjetimo, Franjo (Fran) Lugarić u Virje je došao kao 18-godišnjak iz Špišić Bukovice gdje je rođen 9. svibnja 1824. godine gdje mu je otac, također Franjo, bio orguljaš. Lugarić je u Virje došao poslom i zbog obiteljskih razloga. Naime, u Virju se 1842. godine oženio Barbarom Drmenčić, kćeri tada već pokojnog virovskog orguljaša Gabrijela Drmenčića. Lugarića u Virje nisu doveli samo obiteljski razlozi jer je iste 1842. godine počeo raditi kao učitelj u virovskoj pučkoj školi. Nakon spajanja Carske i Narodne škole u Glavnu dječačku i djevojačku učionicu u Virju 1872. godine, ravnateljem je postao upravo Franjo Lugarić. Tada je primio i odlikovanje za uspješno vođenje škole. Tijekom provođenja reformi u školstvu potaknutih 1874. godine od strane hrvatskog bana Ivana Mažuranića, Franjo Lugarić je imenovan kraljevskim županijskim školskim nadzornikom. No, to je značilo prestanak Lugarićeve službe u virovskoj školi pa ga 1875. godine na mjestu ravnajućeg učitelja zamijenio Stjepan Štefanov.

Osim što je bio marljiv učitelj, Lugarić je istodobno predano službovao i kao mjesni orguljaš (organista). Bio je prijatelj Ferde Rusana koji je također ostavio značajan trag u kulturnom životu Virja. Zaslužan je što je Hrvatsko pjevačko društvo osnovano 1884. godine prozvano upravo po Ferdi Rusanu.

Lugarić je u Virju živio s obitelji, a  umro je 30. listopada 1902. godine i pokopan je na virovskom groblju. Virovci su se Lugariću odužili time što jedna od ulica u središtu naselja nosi njegovo ime, a na kući u kojoj je živio postavljena je spomen ploča, a uspomenu na ovog svestranog učitelja čuvaju i u Osnovnoj školi u Virju.

Skip to content