Općina Virje

Novosti


Natrag

Noć muzeja 2015.

  • Novosti
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 02. veljače 2015.

#

U okviru Noći muzeja 2015., 30.01.2015. Zavičajni muzej Virje održao je svoju drugu, virovsku Noć muzeja. U bogatom i zanimljivom programu  uživali su brojni posjetitelji ne samo iz općine Virje nego i šire okolice.

Kao uvod u Noć muzeja, predstavljene su tradicijske igračke  i igraonice kojima se djeci htjela približiti ideja i značaj čuvanja tradicijskih stvari i blaga.

Nikola Cik,  apsolvent na Studiju povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, je na vrlo zanimljiv i pristupačan način održao radionicu na temu izrade obiteljskog stabla, zašto se ljudi odlučuju za istraživanje obiteljske prošlosti i kako uopće započeti takvo istraživanje, koje izvore koristiti i kako konstruirati obiteljsko stablo.

Nadalje je Robert Čimin iz Muzeja grada Koprivnice, predstavio 40-i broj  Podravskog zbornika te ukratko kroz slideshow fotografija snimljenih objektivom Ivana Brkića, ispričao o novim arheološkim istraživanjima.

U nastavku programa,  Medijska grupa Osnovne škole Franjo Viktor Šignjar Virje sa voditeljicom Katarinom Franjo, prikazali su svoj filmski uradak na temu Zavičajnog muzeja Virje koji je, sudeći po obimu materijala, tek prvi nastavak. Naglasak je na bilježenju stvaranja zbirke muzeja, zanimljivostima o kojima pričaju osnivači muzeja.

U skladu s temom ovogodišnje Noći muzeja, predavanje uz slideshow o izumitelju  Nikoli Tesli održao će Ivan Hapavel, mag.educ. fizike iz Osnovne škole prof. Franje Viktora Šignjara Virje.

Nadalje su posjetitelji uz razgledavanje Muzeja, mogli vidjeti rad na tkalačkom stanu Ivančice Turković iz Virja a članice Hrvatskog društva za osteoporozu, Podružnica Virje i djeca iz Dječjeg foruma Društva Naša djeca Virje sa voditeljicom Natašom Sušanj, pokazali su starinske svakodnevne poslove i dječje igre.

Tijekom Noći muzeja bile su izložene dvije stare knjige virovske župe sv. Martina u kojima su svećenici župe bilježili događanja u mjestu kroz povijest a koje su restaurirane i sačuvane od daljnjeg propadanja. Također se mogla razgledati izložba radova Željka Piskor Kolarica.

Na kraju programa  otvorena je multimedijska  izložba fotografija Sanje i Đure Grčić, koji su na ovaj način proslavili svojih 10 godina bavljenja fotografijom. Sanja i Đuro svoj pogled na mjesto i ljude, prirodu i zavičaj predstavljaju ne samo izložbom fotografija nego i slikama popraćenim glazbom.   Svojim aparatima Sanja i Đuro, kroničari su života ove zajednice a njihove fotografije samim time arhiva i pamćenje zavičaja – Baština sutrašnjice. Izložba se može razgledati do kraja veljače.

Ovogodišnju Noć muzeja završili smo u ugodnom druženju uz kolače i topli kakao….

Galerija

 

Skip to content