Općina Virje

Novosti


Natrag

Ministar Tolušić prisustvovao Kolegiju gradonačelnika i općinskih načelnika Koprivničko-križevačke županije

  • Novosti
  • Objavljeno: Četvrtak, 17. ožujka 2016.

#

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić sa suradnicima prisustvovao je današnjoj proširenoj radnoj sjednici Kolegija gradonačelnika i općinskih načelnika Koprivničko-križevačke županije koja se održala u Multimedijalnom kulturnom centru u Križevcima.

Na samom početku sjednice, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Križevaca Branko Hrg pozdravio je sve prisutne i istaknuo kako su Grad Križevci spremni prijaviti se na natječaje za projekte Europske unije čim budu raspisani i poželio svima da zajedničkom suradnjom realiziraju što više projekata.

Prilikom prve službene posjete ministra Tolušića Koprivničko – križevačkoj županiji, župan Darko Koren je rekao: „Mi smo kao jedna od manjih županija u Hrvatskoj poprilično angažirani i aktivni kada govorimo o pripremama projekata za fondove Europske unije. Dosad je realizirano preko 200 projekata ukupne vrijednosti preko 75 milijuna eura na području Županije, a ovog trenutka u pripremi su 252 projekta ukupne vrijednosti 2.695.487.812,49 kuna od čega je za 51 projekt ukupne vrijednosti 362.852.279,83 kuna već ishođena građevinska dozvola. Naravno, ovdje moramo pridodati i projekt navodnjavanja Koljak i Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica što sve ukazuje na preko milijardu kuna investicija,“ istaknuo je župan te zaključio kako dolazak ministra Tolušića i njegovih suradnika dokazuje kako Županija ima jednu veliku podršku u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Nakon župana, ministar Tolušić je istaknuo kako će ova godina biti prijelomna te dodao da će se objaviti preko 200 novih natječaja do kraja godine: „Ova Županija je spremna za projekte Europske unije jer ima dosta građevinskih dozvola, razvijaju se ruralna područja te mogu reći da Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije stoji tu za suradnju i želimo da Županija kao i do sada bude naš partner.  Partnerstvo, suradnja i prijateljski odnos doprinijeti će što većoj apsorpciji novaca iz fondova Europske unije.“

Ravnateljica PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja Melita Birčić predstavila je razvojne projekate i potrebe od strateškog značenja za Koprivničko-križevačku županiju i osvrnula se na najveći problem prilikom prijave projekata, odnosno problem sufinanciranja. Pročelnik za gospodarstvo i financije u Gradu Križevcima Darko Masnec naveo je projekte koji su realizirani u Gradu Križevcima, a posebno je istaknuo strateški projekt Razvojni centar i tehnološki park u Križevcima dok je direktor Komunalnog poduzeća Križevci Goran Gregurek upoznao prisutne s projektom Aglomeracije i grupnog vodovoda Križevci.

Na raspravi su predstavnici općina i gradova upoznali ministra s problemima s kojima se susreću prilikom prijave projekata, a posebno su naglasili problem sufinanciranja i rješavanja imovinsko-pravnih odnosa. Ministar Tolušić je pri tom naglasio kako se čini sve da se pojednostave procedure i da se uspostavi dobra komunikacija i suradnja, „jer koliko će općine, gradovi i županije biti dobri i vješti u povlačenju sredstava iz EU, toliko ću i ja biti uspješan ministar i Hrvatska uspješna u povlačenju sredstava“.

Ministar Tolušić je prilikom posjete obišao i prostor gradilišta Razvojnog centra i tehnološkog parka u Križevcima, a sjednici su pored gradonačelnika, zamjenika gradonačelnika i općinskih načelnika, prisustvovali zamjenik župana Darko Sobota, pomoćnik ministra Tomislav Jurendić, načelnica Sektora za provedbu razvojnih programa Ana Markuz, voditeljica Samostalne službe za informativno-obrazovne aktivnosti Ana Odak, predsjednik HGK Županijske komore Koprivnica Mirko Habijanec sa suradnicima, predstavnici županijske Obrtničke komore, ravnatelji županijskih ustanova, direktori komunalnih poduzeća, Koprivničkih voda te djelatnici Županijske uprave.

Skip to content