Općina Virje

Novosti


Natrag

Miholje u Miholjancu

  • Novosti
  • Objavljeno: Utorak, 26. rujna 2023.

#

U Miholjancu je sve spremno za proslavu župnoga proštenja i dana mjesta koji se slavi na blagdan svetog arkanđela Mihaela 29. rujna. Podsjetimo da je župna crkva u Miholjancu posvećena sv. Mihaelu te da samo mjesto Miholjanec duguje svoje ime sv. Mihaelu ili Mihovilu gdje se on slavi već stoljećima. Njegov blagdan u narodu se naziva Miholje i slavi se svake godine 29. rujna. Miholje se posebno svečano proslavlja u Miholjancu gdje će ove godine proslava trajati od 26. do 30. rujna. Naime, samoj proslavi blagdana sv. Mihaela prethodit će trodnevna duhovna priprava tijekom koje će svakoga dana od utorka do četvrtka biti slavljena sveta misa u 18 sati koju će predslaviti vlč. Ivica Sinanović. Ujedno će uz misu biti i pobožnost sv. Mihaelu.

Središnja proslava župnog proštenja bit će u petak 29. rujna kada će u 11 sati biti slavljena koncelebrirana proštenjarska misa u župnoj crkvi sv. Mihaela. Organizator proslave je vlč. Miro Denac, upravitelj župe u Miholjancu.

Svečano će biti i u subotu 30. rujna kada će se održati drugi konjički maraton u čast sv. Mihaela. Ovaj maraton organizira se u suradnji s povijesnom postrojbom Bjelovarski graničari – husari 1756. Spomenimo da je ova povijesna postrojba osnovana 2008. godine s ciljem čuvanja vojno-konjaničke tradicije bjelovarskoga kraja ali i cijelog područja nekadašnjeg Varaždinskog generalata čije je središte bilo upravo u Bjelovaru. S obzirom da je Bjelovar osnovala Marija Terezija 1756. godine ova godina našla se i u nazivu udruge. Članovi postrojbe plijene pažnju svojom sjajnom odorom kakvu su nosili graničari u 18. stoljeću, a posebna atrakcija su i njihovi prekrasni konji. Stoga dođite ove subote u Miholjanec gdje se u 17 sati očekuje dolazak konjanika, a u 18 sati slijedi sveta misa i blagoslov konja. Poslije toga pozvani ste na Miholjski krijes i druženje u župnom dvoru.

Skip to content