Općina Virje

Novosti


Natrag

Ljetni istjerivači dosade u Narodnoj knjižnici Virje

  • Novosti
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 17. srpnja 2017.

#

U Narodnoj knjižnici Virje program zabavnih radionica za djecu – Ljetni istjerivači dosade – već je započeo.

U srpnju je na rasporedu „Laboratorij ludog znanstvenika“ koji je započeo arheološkim istraživanjima. Nakon eksplozije vulkana, okupljeni su u pravom arheološkom iskapanju tražili ostatke dinosaura i fosile. Morali su naravno prvo postaviti oznake na svoja nalazišta a sve što su pronašli evidentirati i upisati u svoje dnevnike s iskapanja.

Drugu radionicu u sklopu „laboratorija“ započeli smo eksperimentiranjem s gustoćom otopina. Dok smo čekali da se naše otopine talože, uživali smo u efektima koji nastaju jednostavnim otapanjem bombona u mlakoj vodi (za pokus je potrebna velika plitka posuda). Nakon toga mali su istraživači imali ispred sebe zahtjevne zadatke. Koristeći samo svoja osjetila trebali su identificirati prehrambene namirnice ispred sebe. Uzroci su bili vrlo slični pa je i zadatak utoliko bio dosta zahtjevan – kristalni šećer, šećer u prahu, soda bikarbona, glatko bašno, oštro brašno, kokosovo brašno, parmezan i rižine pahuljice.

Da se u identifikaciji namirnica možemo koristiti i osjetilom sluha dokazali smo prilikom identifikacije novog seta uzoraka. Ovog puta to su bile tekućine, gotovo identične izgledom ali mogli smo čuti pucketanje gaziranih tekućina. Uzroci su obuhvaćali običnu i gaziranu vodu, alkoholni ocat, sprite i gaziranu vodu s okusom grejpa. Posljednji set uzoraka trebalo je identificirati samo osjetilima sluha i dodira jer su namirnice bile upakirane u neprozirne balone (rižine pahuljice, voda, grah, riža, šlag).

Nakon napornog istraživanja na uzorcima malo smo se opustili igrajući se s mlijekom i bojama za hranu (u plitkoj ali velikoj posudi na mlijeko se kapaju boje – kad se površinska napetost prekine štapićem za uho umočenim u deterdžent za suđe, boje se počinju kretati u efektu sličnom vatrometu.

Za kraj mali su istraživači morali pokazati i svoju hrabrost – jer ih dočekao desert u izgledu blata i zemlje s glistama. Hrabrost su neupitno pokazali jer su bez dvoumljenja primijenili svoja osjetila da identificiraju da je blato zapravo puding od čokolade s mrvicama čoko keksa i gumenim (crvima) bombonima.

Žurno se pripremamo za idući tjedan kad nas čekaju novi laboratorij (u srijedu) i kreativna radionicu (u četvrtak).  Za termine događanja u sklopu ovog programa posjetite stranice knjižnice a za slobodna mjesta nazovite na 048 897 095.

Skip to content