Općina Virje

Novosti


Natrag

Limena glazba DVD-a Virje nastupila na 30. Susretu hrvatskih puhačkih orkestara

  • Novosti
  • Objavljeno: Srijeda, 15. lipnja 2016.

#

U subotu i nedjelju 11. i 12. lipnja u Novom Vinodolskom u organizaciji Hrvatskog sabora kulture održan je jubilarni 30. Susret hrvatskih puhačkih orkestara. Ovogodišnji susret okupio je 18 najboljih amaterskih puhačkih orkestara iz Hrvatske koji su svoj nastup izborili kroz županijske selekcijske smotre na kojima se natjecalo ukupno 54 puhačka orkestra raspoređenih kroz dvije kategorije koncertnog programa.

Svoj nastup kroz selekcijske smotre održane u protekla dva mjeseca izborili su puhački orkestri iz Krapine, Zaprešića, Lepoglave, Preloga, Stankova, Virovitice, Daruvara, Kašine, Zagreba, Tuhelja, Zaboka, Dekanovca, Karlovca, Ogulina, Klis-Kose, Solina, Kaštel Lukšića i Virja.

Susret je otpočeo u subotu na središnjem Trgu Ivana Mažuranića u Novom Vinodolskom gdje su svi orkestri zajednički izveli dvije skladbe, a nakon čega je uslijedilo otvaranje i natjecateljski dio programa. Usprkos lošem vremenu koje je pratilo događanje oba dana su izvedeni i promenadni koncerti u Selcu, Crikvenici i Novom Vinodolskom.

Zavidno visok nivo muziciranja orkestara na Susretu potvrdilo je Stručno povjerenstvo u sastavu Filip Pavišić (predsjednik), Ivan Josip Skender i Marin Zokić, koje je donijelo odluku o najuspješnijim orkestrima Susreta nagrađenima vrijednim instrumentima. Najuspješnim orkestrima proglašeni su puhački orkestar HGD Biranj Kaštel Lukšić ( B kategorija ) i KGD Mosor Klis Kosa ( C kategorija ).

Limenoj glazbi DVD-a Virje ovo je bio ukupno treći nastup na državnom natjecanju, te prema odličnim kritikama stručnog žirija i najuspješniji do sada. Limena glazba se predstavila skladbama iz C kategorije koncertnog programa;  Virovska suita, Centuria i Curtain Call. Iako orkestar nije bio među nagrađenima izuzetno je zadovoljan svojim ovogodišnjim nastupom, te je uspješno predstavio našu županiju.

Bitno je napomenuti da se orkestar ove godine pomladio i primio osam mladih glazbenika koji su zasigurno pridonijeli kvaliteti izvođenja i svakako će bi od izuzetne važnosti za daljnje napredovanje orkestra i konkuriranje najboljim puhačkim orkestrima na budućim državnim natjecanjima. Orkestrom je ravnao prof. Josip Pankarić.

 

Željko Brodarić, voditelj limene glazbe DVD-a Virje

Skip to content