Općina Virje

Novosti


Natrag

Izložba Ecclesia sancti Martini de Prodauiz

  • Novosti
  • Objavljeno: Utorak, 12. studenoga 2013.

#

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe Ecclesia sancti Martini de Prodauiz o rezultatima četverogodišnjih arheoloških istraživanja kod crkve sv. Martina u Virju (2009.–2012.) u Muzej grada Koprivnice, 15.11.2013. u 18,00 sati.

Izložbom Ecclesia sancti Martini de Prodauiz prikazuju se rezultati četverogodišnjih arheoloških istraživanja kod crkve sv. Martina u Virju provedene od strane Muzeja grada Koprivnice, od 2009. do 2012. godine pod vodstvom kustosa Roberta Čimina. Prikazuje se tek djelić opsežnih interdisciplinarnih istraživanja i svih onih „nevidljivih“ popratnih aktivnosti koja prate iskopavanja. Na lokalitetu je iznjedrena kasnogotička crkva sv. Martina s kraja 15. stoljeća (1484.) čiji su ostatci prezentirani u sklopu virovskog parka, a pored toga istraženo je groblje, s oko 150 grobnih ukopa, korišteno od 14. ili 15. pa sve do kraja 17. stoljeća. Podloga je to za rekonstrukciju života ljudi u kasnom srednjem i ranom novom vijeku na prostoru današnjeg Virja i nekadašnjeg posjeda Prodawyz.

Izložba je interdisciplinarnog karaktera gdje se pokušao približiti tijek i rezultati provedenog projekta, a nastala je kao plod četverogodišnje suradnje arheologa, konzervatora i restauratora, zidara, građevinara, lokalne samouprave i župe, povjesničara, antropologa, volontera i brojnih drugih suradnika i prijatelja kulture. Tematski je podijeljena u četiri cjeline kroz isti broj izložbenih dvorana: 1. tlocrtni oblik crkve i tijek arheoloških iskopavanja od 2009. do 2012. godine; 2. u tri vitrine izloženi su pokretni arheološki nalazi manjih dimenzija (ukupno 50 predmeta); 3. multimedijalni sadržaji: video prikaz lokaliteta u tijeku istraživanja i idealna rekonstrukcija (3D vizualizacija) nekadašnje crkve izvedena u suradnji s tvrtkom Vektra iz Varaždina; 4. rekostrukcija istraženog groblja u suradnji s Antropološkim centrom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Četverogodišnji radovi financirani su sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Koprivničko–križevačke županije, Općine Virje, Muzeja grada Koprivnice i drugih sponzora, a izložba s bogato opremljenim katalogom omogućena je sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Koprivničko-križevačke županija, Općine Virje i Župe sv. Martina biskupa Virje. Po dovršetku dvomjesečne izložbe u koprivničkom muzeju dio izložbe namjerava se preseliti u prostor virovskog župnog dvora gdje će lokalna zajednica imati priliku dodatno se upoznati s rezultatima istražnih radova.

Skip to content