Općina Virje

Novosti


Natrag

HPD-a Ferdo Rusan Virje na turneji u Latviji

  • Novosti
  • Objavljeno: Četvrtak, 25. srpnja 2013.

#

HPD Ferdo Rusan je sudjelovao na na “XXV Nationwide Latvian Song and XV Dance Celebration Festival” u Rigi (30.06/07.07 2013.), gdje su predstavljali Republiku  Hrvatsku, s plesovima Posavine, Međimurja i Podravine, u više nastupa. Bili su gosti KUD-a iz Pļaviņasa (mjesto udaljeno oko 120 km od Rige), te su tamo održali cjelovečernji koncert.

02. srpnja 2013. oko 20 sati na put u Latviju krenula su 34 člana društva (plesači, svirači i nekolicina članova tehničke podrške). Putovali smo kroz Mađarsku, Slovačku, Češku, Poljsku, Litvu i na kraju  stigli u Latviju. Na tom putu morali smo se zaustaviti u Poljskoj, zbog zakonskih obaveza vozača i njihovog planiranja vožnje i odmora te smo to zaustavljanje od devet sati iskoristili za razgledavanje rudnika soli Wieliczka u blizini Krakowa. Poslije razgledavanja neki su išli vlakom do Krakowa (udaljen nekoliko kilometra), a neki su ostali pored autobusa. Nakon što je istekla vremenska norma od 9 sati, nastavili smo do konačnog odredišta, a to je bio studentski dom medicinskih sestara u Rigi gdje smo stigli 04. srpnja oko 14 sati. Poslije smještaja i ručka imali smo razgledavanje grada i upoznavanje s javnim gradskim prijevozom (trolejbus, tramvaj i bus). Organizator je za svakog člana osigurao besplatne vožnje istim, koje su vrijedile za vrijeme trajanja festivala, ali samo uz akreditacije. Poslije razgledavanja grada povratak u dom na večeru i spavanje.

05. srpnja organizator nam je ponudio kupanje na pješčanoj plaži Baltičkog mora udaljenoj cca 20 km od grada, te smo tu ponudu i prihvatili. Navečer (nešto iza 20 sati) imali smo prvi nastup na trgu u Rigi, te su tamo bile otplesane koreografije Posavine i Podravine, a za intermezzo su se pobrinuli „mužikaši“ (namjerno ne pišem tamburaši, jer smo bili u sastavu: bajs, kontra, dva brača, dvije prime, dvije violine i cimbal)

06. srpnja imali smo posjet Open air Museum-u, na samom rubu grada, te smo tu vidjeli dio Latvijske kulture i gradnje iz 17 stoljeća. Oko 17 sati imali smo drugi nastup u jednoj od vijećnica, koja je vrlo akustična, te su tu bile otplesane isto dvije koregrafije, ali ovaj put Međimurje i Podravina, a za intermezzo su se opet pobrinuli mužikaši.

07. srpnja je bio dan svečanog zatvaranja festivala, pa smo prijepodne sudjelovali u mimohodu ulicama Rige, a navečer je bio priređen spektakl zatvaranja u trajanju od 6 i pol sati.

08. srpnja u prijepodnevnim satima krenuli smo prema mjestu Pļaviņas. Oko 18 sati održali smo koncert od 3 koreografije (Posavina, Podravina i Međimurje) i 2 intermezza. Poslije koncerta slijedila je  večera i  druženje sa domaćinima. Tu smo imali priliku naučiti par latvijskih plesova, a isto tako su i oni od nas naučili par hrvatskih plesova. Kasno u noći (oko 1 sat) krenuli smo natrag za prelijepu našu.

09. srpnja oko 19 sati stigli smo u Krakow gdje smo prespavali u hostelu, te se slijedeći dan otputili u bivši koncentracijski logor Auschwitz na razgledavanje, nakon čega smo nastavili putovanje.

11. srpnja oko 2 sata stigli na mjesto s kojeg smo i krenuli na ovu turneju.

Skip to content