Općina Virje

Novosti


Natrag

Glumišna družina Virje vrlo uspješna na Smotri kazališnih amatera Koprivničko-križevačke županije

  • Novosti
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 28. ožujka 2022.

#

Nakon dvije godine tišine na daskama koje život znače, a uoči Svjetskog dana kazališta, 26. ožujka u Đurđevcu na Smotri kazališnih amatera Koprivničko-križevačke županije, Glumišna družina Virje zablistala je u nekom novom ruhu s dječjom predstavom Cijepi se knjigom i kazalištem.

Državna selektorica Gordana Ostović nakon predstave održala je s mladom glumačkom postavom stručni osvrt na predstavu u kojem je iznijela zadovoljstvo viđenim te pohvalila rad glumaca i glumica nazvavši ih „zalogom za budućnost“, istaknula sve elemente kreativnosti kojima je predstava prikazala aktualne teme i prenijela pozitivnu energiju na publiku. Zahvaljujući amaterskoj profesionalosti glumaca, malih i velikih,  kako onih na pozornici tako i onih u filmovima, te istančanim dramaturškim rješenjima dramske pedagoginje Katarine Franjo, prof. kao i kvalitetno snimljenim kratkim filmovima Marija Brckovića Glumišna družina Virje osvojila je čak dvije nagrade  – za najbolju scenografiju i nagradu za inventivnost. Čestitke!

U nastavku donosimo dio poruke uz Svjetski dan kazališta koju je ove godine uputio Dubravko Jelačić Bužimski: „Veliki kazališni mag, Peter Brook, jednom je napisao da se „bilo koji prazan prostor može nazvati otvorenom scenom. Još ako se netko kreće u tom prostoru dok ga netko drugi promatra, to je sve što treba da se stvori teatar.“ I doista, tu divnu tvrdnju o kazalištu, trebalo bi prihvatiti kao neugasivu mogućnost da se izdvoji scenski prostor za posvećenu igru mašte i snova. Nešto poput začarane kutije u kojoj je prednja strana otvorena da igru svi vide, ali je ne mogu dodirnuti pokvarenosti, prljavštine i laži realnog svijeta.“

Skip to content