Općina Virje

Novosti


Natrag

Društvo Naša djeca Virje provelo Erasmus projekt „Umijeće bivanja“

  • Novosti
  • Objavljeno: Srijeda, 26. listopada 2022.

#

Ovog ljeta (22. lipnja – 1. srpnja 2022.) u Selcu u Hrvatskoj održala se razmjena mladih pod imenom „Umijeće bivanja“, koju financira EU, a koordinira Društvo Naša djeca Virje. U projektu su sudjelovali studenti iz četiri zemlje – Bugarske, Hrvatske, Mađarske i Rumunjske. Svaka zemlja poslala je 8 mladih i 2 voditelja, ukupno 40 ljudi.

Cilj ovog projekta bio je opremiti polaznike znanjem i vještinama za brigu o svom mentalnom zdravlju i mentalnom zdravlju onih koji su im bliski, te također razvijati njihove “soft skills“ kroz radionice.

Prvog dana sudionici su se upoznali kroz grupne igre, igre izgradnje povjerenja i „ice-breakere“.

Drugog dana hrvatski tim proveo je radionice o vrstama problema mentalnog zdravlja i stereotipima mentalnog zdravlja u svakoj zemlji, nakon čega je uslijedila mađarska radionica o osvještavanju svojih emocija i boljem nadzoru nad njima. Mladi su naučili i voditi dnevnik, te su predstavljali svoj vlastiti. Navečer je održana kulturna noć – svaka je zemlja predstavila svoju tradicionalnu hranu, odjeću i podijelila zabavne činjenice.

Trećeg dana započeli smo s vježbom vizualizacije koja nam pomaže bolje razumjeti korelaciju između naše vanjštine i unutrašnjosti. Mađarski tim uveo nas je u kotač emocija kroz grupni rad u kojem smo morali povezati podemocije s temeljnim. Nakon toga Rumunji su nam pokazali kako izraziti svoje emocije kroz ples i glumu.

Četvrtog dana išli smo na „team building“ planinarenje u Nacionalni park Velebit, na pješačku stazu zvanu Premužićeva staza (od Velikog Alana do Zavižane) s ciljem da naučimo kako pomoći jedni drugima u teškim situacijama i kako se osjećati ugodno u traženju nekoga za pomoć.

Petog dana imali smo vrlo opuštajuću sesiju joge i meditacije nakon dana pješačenja, kao i radionicu koja nas je naučila raznim tehnikama za postizanje svjesnog disanja.

Šesti dan bio je prepun raznih aktivnosti. Najprije su bile radionice o granicama i jedenju s povezom na očima koje je vodio bugarski tim. Jedenje s povezom preko očiju trebalo nas je naučiti da obraćamo više pažnje na ono što unosimo u svoje tijelo čak i na redovitoj bazi. U sljedećoj sesiji grupa je izrazila kreativnost crtajući i slikajući zajedno. Aktivnost je popraćena iznenađujućim nastupom jednog od voditelja mladih koji je pjevao i svirao gitaru. Dan smo završili uvodom u vještine suočavanja.

Sedmi dan bio je posvećen pripremi konačnih rezultata poput ovog članka, postova na društvenim mrežama, infografika i videa.

Posljednjeg dana prezentirali smo gotov rezultat cijeloj skupini i svakome od nas je uručena propusnica za mlade. Omladinska propusnica službeni je dokument kojim se deklariraju sve vještine i znanja koja su sudionici zadanog projekta stekli. Razmjena je završila sentimentalnom završnom ceremonijom.

Koordinirajuća organizacija dobro se pobrinula za nas. Bili smo smješteni u dobro održavanom hostelu “Selce” koji nam je pružio sve što nam je potrebno. Mjesto se nalazilo vrlo blizu prekrasne morske obale i to je bila trešnja na vrhu. Zaključno, projekt je ispunio sve svoje ciljeve, a sudionici su bili jako zadovoljni svim znanjem i uspomenama koje su ponijeli kući. Koordinatori su uspjeli stvoriti dobru grupnu dinamiku koja je svima pomogla da steknu prijateljstva

Skip to content