Općina Virje

Novosti


Natrag

9. Virovska prkačijada održavat će se u Virju od 17. do 19. svibnja 2024.

  • Novosti
  • Objavljeno: Petak, 10. svibnja 2024.

#

Virje će tih dana biti najslađe mjesto u Europi pa budite i vi dio najslađe podravske manifestacije. Poručuju ovo organizatori koji će službeni program manifestacije predstaviti na konferenciji za medije koja će se održati u prostorima Koprivničko-križevačke županije u utorak, 14. svibnja 2024. s početkom u 9:30 sati.

Ovogodišnja, 9. po redu, Virovska prkačijada održavat će su u Virju od petka do subote, od 17. do 19. svibnja te vas pozivamo da budete dio najslađe turističke priče u Podravini.

Program počinje već u petak u jutarnjim satima kada će se u Dječjem vrtići Zrno u Virju održati tradicionalna Vrtička virovska prkačijada i natjecanje polaznika dječjih vrtića iz središnje Podravine. Naime, jedan od glavnih ciljeva ovoga projekta je prenošenje znanja i vještina u pripremi malih prhkih kolača na najmlađe generacije. Cilj nam sačuvati starinske recepte i među polaznicima dječjih vrtića i osnovnih škola razviti svijest o važnosti čuvanja vlastite tradicije i bogate baštine. Poručuju organizatori. Mala Virovska prkačijada održat će se također u petak u Osnovnoj školi prof. Franje Viktora Šignjara, a ondje će se u pripremi i prezentaciji prkača natjecati ekipe iz desetak osnovnih škola. Bit će tu i slati cooking show, a učenici srednjih škola promovirat će ugostiteljska zanimanja, ozkrivati male tajne velikih majstora iz poznate promotore kulinarstva, nagrađivanje slastičare i kulinarske chefove iz Italije. Edukativnu slatku radionicu o pripremi slastičarskih krema održat će Dragica Lukin, majstorica i državna prvakinja u slastičarstvu. Cocktail show pripremaju učenici i nastavnici ugostiteljskih škola u večernjih satima pod velikim šatorom.

Virovska prkačijada kao prvi europski festival malih tradicijskih kolača ove godine održava se pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske. Nedavno je manifestacija dobila i turističku nagradu Simply the best za kvalitetu i inovativnost manifestacije koja daje poseban doprinos očuvanju lokalne gastronomske baštine i tradicije, a svojim sadržajem obogaćuje turističku ponudu Podravine.

I ove godine Virovska prkačijada ima međunarodni karakter te će sudjelovali gosti iz Italije, Vijetnama, Paragvaja, Sjedinjenih Američkih Država, Bosne i Hercegovine i Mađarske. Zahvaljujući projekta Stjepanu Odobašiću manifestacija se održava pod inozemnim pokroviteljstvom organizacije Taste od Peace čiji predsjednik Sarkis Yacoubian svake godine dolazi iz Jeruzalema u Virje.

Kao što mi svoju baštinu i tradiciju želimo predstaviti svijetu, tako na Virovskoj prkčijadi svake godine pružamo priliku gostima, svim posjetiteljima i mještanima da upoznaju tradicijske slastice iz različitih dijelova svijeta. Do sada smo u Virju ugostili vrhunske slastičare s nekoliko kontinenata, a ove godine ćemo moći vidjeti i kušati slastice iz susjednih zemalja, ali i dalekog Vijetnama i Paragvaja, američke slastice i vrhunska talijanska jela – poručuju organizatori.

Organizatori ističu i dugogodišnju suradnju s udrugom Solinjani koja okuplja promotore običaja i kulturne baštine Solina i Dalmacije, a ove godine će predstaviti izvorne dalmatinske kolače i slastice. U Virje dolazi i Turistička zajednica Općine Ližnjan s kojom Općina Virje također njeguje prijateljske odnose te će predstaviti istarske slastice. Uz to bit će i drugih specijaliteta, pogotovo onih ribljih i lovačkih jer su njihovu pripremu zadužene mjesne udruge, a na prostoru kod velikog šatora održavat će se sajam domaćih proizvoda i rukotvorina. I ove godine bit će izabrani „najprkači“ i dodijeljene prigodne nagrade.

Degustacije i ocjenjivanje prkača koje će pripremiti članice mnogobrojnih udruga žena iz čak četiri županije (Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske, Varaždinske i Virovitičko-podravske) trajat će u subotu od 11 do 14 sati. Uz to će održavati predavanja, stručne radionice i prezentacije pod vodstvom poznatih slastičara i promotora kulinarstva iz Hrvatskog kuharskog saveza i Sekcije slastičara Hrvatske. Ove godine s nama će biti Dragica Lukin, Branko Ognjenović (predsjednik humanitarne udruge „Renato – kuhari bez granica“), Damir Crleni, Branko Čukelj, Miroslav Dolovčak, Gostimir Dragić, Sandra Jadek, Branko Žufika i Dražen Đurišević koji je ujedno predsjednik Stručno-organizacijskog povjerenstva Virovske prkačijade. S nama će biti i rado viđeni gost Zaim Merdan, šef kuhinja hotela Radon Plaza iz Sarajave te promotorica kulinarstva Marina Paleka iz tvrtke Podravka d. d. koja je uz pekaru i trgovine Dergez d. o. o. slastičarsko-pekarski pokrovitelj ovogodišnje Virovske prkačijade.

U revijalnom dijelu programa održat će se natjecanje u pečenju palačinki u kojem će sudjelovati sve načelnice i načelnici općina koje su u sastavu Turističke zajednice područja Središnja Podravina koja je suorganizator Virovske prkačijade. U poslijepodnevnim satima održat će se i tradicijske igre na prostoru pokraj velikog šatore za koje se prijavilo 20 ekipa, a organizirat će ih članovi Hrvatskog pjevačkog društva „Ferdo Rusan“ iz Virja. Oni će ujedno biti domaćini Slatkih susreta folklora  na kojem će uz njih nastupiti i njihovi gosti, folklorna društva iz Austrije (KUD Kvirin iz Linz), Srbije (Hrvatski kulturni centar Bunjevačko kolo iz Subotice u Vojvodini) i Hrvatske.

Tijekom svakog od tri dana održavanja manifestacije u večernjih satima pod velikim šatorom u središtu Virja bit će tamburaški nastupi i koncerti. U petak će nastupiti „Tamburaši podravske krvi“, a u subotu Tamburaški sastav „Dangube“. Nedjeljno poslijepodne provedite uz druženje i Tamburaški sastav „Ledina band“ te bogatu ponudu koju pripremaju udruge s područja Općine Virje.

Skip to content