Općina Virje

Novosti


Natrag

2. FESTIVAL HRVATSKE PUČKE DRAME U MURSKOM SREDIŠĆU

  • Novosti
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 09. listopada 2023.

#

Prema izboru selektora Dubravka Sidora, u organizaciji Hrvatskog sabora kulture na Županijskoj smotri kazališnih amatera Koprivničko-križevačke županije u ožujku predstava Kam vrag nemre, dojde baba Glumišne družine Virje i HPDa „Ferdo Rusan“ stekla je pravo sudjelovanja na 2. festivalu hrvatske pučke drame Murski Cimeri u Murskom Središću. U nedjelju, 8. listopada 2023. godine izvrsnim nastupom, trećeg dana festivala, članovi oba društva glumom, pjesmom i plesom ostvarili su zapažen nastup te ponosno predstavili Općinu Virje i Zajednicu kulturno umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije koja je osigurala prijevoz na Festival.

Cilj Festivala Hrvatske pučke drame je prikaz najuspješnijih dramskih pučkih ostvarenja amaterskih kazališta koja djeluju u Republici Hrvatskoj i inozemstvu, poticanje, očuvanje, razvoj i popularizacija hrvatske pučke drame, poticanje i promicanje kvalitetnog pučkog dramskog stvaralaštva, obogaćivanje hrvatske baštine, socijalna kohezija, sudionika i razvoj publike, a ovogodišnji selektori koji su na kraju svakog dana odradili s glumcima okrugle stolove s analizom odigranih predstava i koji su na kraju proglasili festivalske nominacije i nagrade bili su teatrologinja i kazališna kritičarka dr. sc. Sanja Nikčević, redateljica Iva Srnec Hamer i dramski umjetnik Dubravko Sidor.

U Virje su se vratile dvije nominacije i jedna nagrada – Petra Cik nominirana je za najbolju glavnu žensku ulogu, Katarina Franjo i Đurđica Krčmar Zalar nominirane su za najbolju režiju dok je predstavi Kam vrag nemre, dojde baba dodijeljena nagrada na njegovanje kulturne baštine.

Iz medija:

https://emedjimurje.net.hr/vijesti/grad-mursko-sredisce/4393867/murski-cimeri-vlak-u-snijegu-gradskog-amaterskog-kazalista-zupanja-najbolja-predstava-festivala/

Skip to content