Općina Virje

Novosti


Natrag

UDVDR Virje – posjet nekadašnjem istočno-slavonskom bojištu

  • Novosti
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 09. prosinca 2019.

#

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata je 7. prosinca 2019. godine, organizirala posjet nekadašnjem istočno-slavonskom bojištu, tj. selu Komletinci u čijoj su obrani sudjelovali mnogu naši članovi koji su bili u sastavu 2. satnije 3. bojne 105. brigade ( poznata kao Virovska satnija ). U Komletincima smo vrlo lijepo dočekani, dočekali su nas i podružili se sa nama predsjednik UDVDR ogranka Komletinci Josip Varga, predsjednik Gradskog vijeća Grada Otoka g. Drljepan Miljenko i gradonačelnik Grada Otoka g. Josip Šarić – svi redom naši suborci – hrvatski branitelji! Nakon druženja sa suborcima i predstavnicima lokalne samouprave smo obišli samo mjesto, naše borbene položaje te kuće u kojima smo boravili u trenucima predaha od ratnih zadataka. Inače, ovaj datum smo izabrali za posjet Komletincima jer je vrlo blizak datumu kada se dogodila bitka za Komletince, 04.12.1991. Dakle 04.12.1991. agresor, nakon pada Vukovara, nastavlja sa napadnim djelovanjem te pokušava opkoliti Vinkovce, da bi to ostvarili moraju zauzeti selo Komletince koje se nalazi južno od Vinkovaca; sjeverno od Vinkovaca se nalazi Nuštar pred kojim se nalazi velika neprijateljska sila a istočno Mirkovci koji su jako agresorsko uporište, dakle ostao im je samo južni dio kao prepreka okruženju Vinkovaca. U toj žestokoj bitci je poginulo 9 branitelja iz redova naše ( 105. ) brigade u vrlo kratkom roku ali je, isto tako, neprijatelj odbijen i utvrđena linija obrane koja nikada nije pala!

Kod spomen-obilježja u centru Komletinaca smo položili vijenac i zapalili svijeće za naše poginule suborce, te smo, uz cestu Komletnici – Nijemci na mjestu pogibije trojice naših suboraca, također zapalili svijeću i odali im počast.

Nakon toga smo se uputili u Vukovar te posjetili Ovčaru, Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar i Spomen-križ na ušću Vuke u Dunav, a sve to uz stručno vodstvo g. Darka Rubčića koji je i sam vukovarski branitelj te zatočenik srpskih logora. G. Rubčić nas je, uz svoju suprugu gđu. Tamaru koja je također vodič, vrlo detaljno i iscrpno informirao o svemu što smo posjetili uz, naravno, dodatak i njegovog osobnog iskustva iz obrane Vukovara i zatočeništva u logoru.

Tijekom obilaska Komletinaca razgovarali smo sa mlađim bračnim parom koji su nam rekli: „da nije vas bilo, ne bi bilo ni nas ovdje“ – a to je bit i smisao našeg sudjelovanja u obrani Republike Hrvatske!

UDVDR Virje

Damir Kokotić / Mladen Šironja

Skip to content